Clicky


Canadese brug ondanks ingrijpen politie nog steeds geblokkeerd

Canadese brug ondanks ingrijpen politie nog steeds geblokkeerd
13-02-2022 09:51 | Buitenland | auteur ANP/AFP

OTTAWA - Demonstranten in de Canadese grensplaats Windsor blokkeren nog altijd de Ambassador Bridge. De politie begon zaterdag met het ontruimen van de brug en heeft inmiddels de meeste auto's en vrachtwagens verwijderd. Maar honderden mensen weigeren de overspanning op de belangrijke handelsroute tussen Canada en de VS te verlaten.

De politiewoordvoerder van Windsor, Jason Bellaire, zei dat het doel was om de brug vreedzaam te ontruimen, maar hij kon niet zeggen of deze aan het einde van de dag zou zijn vrijgemaakt. Er waren zaterdag geen directe meldingen van arrestaties.

Truckers blokkeren met hun zogenoemde vrijheidskonvooi sinds maandag de brug op de belangrijke handelsroute tussen Ontario en de Amerikaanse staat Michigan, net als twee andere belangrijke overgangen. De blokkade zorgt vooral in de auto-industrie voor problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokt. Vrijdag oordeelde de rechter dat de blokkade opgeheven moest worden, maar kort na de deadline waren er juist meer demonstranten toegestroomd.

De Canadese premier Justin Trudeau benadrukte zaterdag (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst met zijn topadviseurs dat grensovergangen "niet gesloten kunnen en zullen blijven" en dat "alle opties op tafel blijven liggen", staat in een vrijgegeven verklaring. Vrijdag zei de premier dat een eventuele inzet van militairen een "laatste redmiddel" is dat "koste wat kost vermeden moet worden".