Clicky


Ontario trekt meer coronamaatregelen in en heft vaccinatiepas op

Ontario trekt meer coronamaatregelen in en heft vaccinatiepas op
14-02-2022 17:45 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

TORONTO - [update 19:10 uur] De Canadese provincie Ontario wil per 1 maart de vaccinatiepas schrappen als onderdeel van de afbouw van de coronamaatregelen. Vanaf donderdag worden bovendien de maximale aantallen mensen in bijvoorbeeld restaurants of cafés verhoogd en bij evenementen buiten verruimd. Volgens premier Doug Ford gaat het in de provincie goed met het bezweren van het coronavirus. Daarom kunnen de basismaatregelen volgens hem nu sneller weg dan was voorzien. In Ontario woont bijna 40 procent van de Canadezen. Er zijn al enige tijd blokkades van tegenstanders van coronamaatregelen.

In meerdere provincies hebben de autoriteiten al aangekondigd de coronamaatregelen te gaan afbouwen. Ze hebben daarbij beklemtoond dat dit losstaat van de massale protesten tegen coronamaatregelen. Ze hebben gezegd dat de maatregelen intussen ondoelmatig zijn gebleken tegen de ogenschijnlijk minder gevaarlijke omikronvariant van het coronavirus. De Canadezen moeten daar dan maar mee leren leven, is de boodschap.

Sinds half januari zijn er in heel het land protesten die worden aangevoerd door vrachtwagenchauffeurs. Die verzamelden zich eind januari voor het parlementsgebouw en nog steeds zijn er in het land blokkades van betogers, met name blokkades van cruciale grensovergangen met de VS. Een van die grensovergangen is in Ontario en goed voor een kwart van de goederen die tussen beide landen de grens passeren. Premier Ford heeft er eind afgelopen week ook een noodtoestand uitgeroepen om de blokkade bij de grens tussen Windsor (Canada) en Detroit (VS) te stoppen.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft te kampen met allerlei blokkades in het land, ook bij ondernemingen die niet meer kunnen functioneren. Trudeau wil zijn regering en de politie meer macht geven om in alle provincies protesten te breken. Hij wil dat met een speciale noodwet doen die nog nooit tegen betogers is gebruikt. De noodwet is ook bekend als de oorlogsmaatregelenwet en is in vredestijd maar één keer afgekondigd tijdens een crisis eind 1970 rond separatistische terroristen in Québec. De vader van Justin, Pierre Trudeau was destijds premier.

Een van de argumenten die Trudeau volgens Canadese media aanvoert, is dat de veiligheid van het land wordt bedreigd "door buitenlandse activiteiten die een rampzalige schade aan Canadese belangen aanrichten". Hij doelt onder meer op gulle giften die het vrijheidskonvooi van onder anderen protesterende truckers van over de hele wereld ontvangt. De regering probeert die zo veel als mogelijk op internet te blokkeren.