Clicky


'Alle begrip wanneer touringcarondernemers de mondkapjesplicht niet langer handhaven'

'Alle begrip wanneer touringcarondernemers de mondkapjesplicht niet langer handhaven'
16-02-2022 11:18 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Het kabinet maakte op dinsdag 15 februari bekend dat de mondkapjesplicht in het touringcarvervoer blijft gelden. Een voor de sector raar besluit, waarover zij ook nog eens niet werd geconsulteerd. Het zorgt er namelijk voor dat de branche zich niet kan herstellen van de enorme coronaverliezen, terwijl overal in Nederland de maatregelen versoepeld worden en het touringcarvervoer uitermate veilig is. Reizigers blijven weg zolang de mondkapjesplicht in de touringcar blijft.

Voorzitter van Busvervoer Nederland Bertho Eckhardt hierover: “De mondkapjesplicht zorgt ervoor dat de klant onze bussen als onveilig zien, terwijl de ondernemers alles op orde hebben. Klanten blijven weg en wijzen daarbij naar de mondkapjes, zo merkten de bedrijven afgelopen zomer al. Ondernemers wordt het zo alsnog onmogelijk gemaakt zelf hun broek op te houden, terwijl de rest van de samenleving opengaat. Alle begrip dus wanneer ondernemers besluiten wat losser om te gaan met de mondkapjesplicht.”

Het besloten busvervoer (de wettelijke term voor touringcarvervoer) wordt ten onrechte over één kam geschoren met het openbaar vervoer en de luchtvaartbranche. Touringcarondernemers vervoeren vaak vaste groepen waarvan de individuele leden elkaar goed kennen, zoals klasgenoten (tijdens een schoolreisje of excursie), sportteams naar een uitwedstrijd of verenigingen bij een bezoek aan een museum. Wanneer je elkaar kent, let je op elkaar. De kans op besmettingen is door die sociale component alleen al vele male kleiner dan in het anonieme ov, in de anonieme luchtvaart of op een grootschalig evenement. Bij samengestelde groepen kunnen ondernemers bovendien een gezondheidscheck vooraf blijven doen of de reizigers blijven vragen om een zelftest te doen voor ze de bus in stappen, zodat de risico’s zeer klein zijn.

Daarnaast is de ventilatie in een touringcar gelijk of beter dan die van diverse binnenlocaties, waar de mondkapjesplicht wel al grotendeels vervalt. De luchtverversingscapaciteit van de bus-airconditioning is hoog en er bestaat daarnaast de mogelijkheid om de bus tussentijds compleet te luchten.

Sector verloor tijdens corona 63 procent van de omzet en is de beperkingen beu

De touringcarsector werd hard getroffen door de coronacrisis. Door reisbeperkingen in binnen- en buitenland daalde de vraag naar vervoer dramatisch. Evenementen gingen niet door, scholen waren lange periodes gesloten. Ondersteuningsritten voor het OV waren niet nodig. Passagiers keken ook voor wat betreft dagtrips de kat uit de boom. Het gevolg van dit alles: ondernemers hadden forse omzetverliezen. Het gemiddelde omzetverlies voor de branche bedroeg over de coronaperiode gemeten ruim 63 procent. Aangezien busbedrijven kapitaalintensief zijn, staat het water veel ondernemers inmiddels aan de lippen.

Eerder in de coronacrisis hadden de ondernemers wél begrip voor de maatregelen, hoezeer de sector er ook onder leed en hoe slecht de tegelijkertijd ingevoerde steunmaatregelen ook uitpakten voor de sector. Eckhardt daarover: "De bedrijven kijken uit naar de normale drukte van het touringcarseizoen in het voorjaar, maar door het laten voortbestaan van de mondkapjesplicht is er nu het dramatische vooruitzicht dat ze straks weer niet voluit kunnen ondernemen. De argumentatie van de overheid slaat de plank flink mis.

Het enige dat er uit blijkt, is dat men eigenlijk maar weinig sjoege heeft van hoe het touringcarvervoer in elkaar steekt en welke rol zij speelt in de mobiliteit van grote groepen Nederlanders. In dat geval kunnen we niet anders dan begrip tonen voor ondernemers die wens van klanten belangrijker vinden dan de mondkapjesplicht. Ik snap het wel wanneer zij het heft in eigen handen nemen en een beetje ongehoorzaam zijn, tot de overheid heeft ingezien dat dit een doodlopende weg is. Het spreekt voor zich dat ik het kabinet oproep om ook de mondkapjesplicht in touringcars zo snel mogelijk te laten vervallen, in navolging van de versoepelingen in vrijwel alle sectoren.”