Clicky


Politie Ottawa krijgt versterking tegen demonstranten Freedom Convoy

Politie Ottawa krijgt versterking tegen demonstranten Freedom Convoy
17-02-2022 17:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR

OTTAWA - De politie in Ottawa heeft versterking gekregen tegen de demonstranten van het 'vrijheidskonvooi'. Lokale media melden dat tientallen agenten per bus zijn aangekomen in het centrum van de Canadese hoofdstad. Rondom overheidsgebouwen, waaronder het parlement, worden hekken geplaatst. Het is niet duidelijk of de politie donderdag gaat proberen het protest te beëindigen. In het centrum staan nog zo'n vierhonderd voertuigen die meedoen aan het protest.

Een dag eerder dreigde de politie met boetes en de inbeslagname van trucks. Betogers kregen een bericht waarin de politie hun erop wees dat ze inwoners van Ottawa hinderen in hun dagelijks leven. "Je moet onmiddellijk stoppen", aldus het bericht. Handhavers melden donderdag dat betogers mogelijk hun meegenomen huisdieren kwijt kunnen raken als gevolg van deelname aan het protest.

Het 'vrijheidskonvooi' in Ottawa begon weken geleden als actie tegen de vaccinatieplicht om de grens met de VS over te mogen. De protesten zorgen voor hardnekkige opstoppingen in Ottawa en op wegen tussen Canada en de Verenigde Staten. De Canadese minister van Openbare Veiligheid vindt dat de blokkades in grensgebieden de reputatie en veiligheid van het land in gevaar brengen.

De Canadese premier Justin Trudeau greep eerder deze week terug op een nog nooit gebruikte noodwet om zijn regering en de politie meer bevoegdheden te geven. Door deze noodwet is het onder meer verboden om naar Ottawa te reizen om mee te protesteren. Trudeau noemt de betogingen "een bedreiging voor onze democratie".