Clicky


Wizz Air onderzoekt of het personeel uit Oekraïne kan weghalen

Wizz Air onderzoekt of het personeel uit Oekraïne kan weghalen
24-02-2022 13:42 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

BOEDAPEST - Prijsvechter Wizz Air onderzoekt of en hoe het personeel dat nu nog in Oekraïne vastzit daar weg kan halen. Het van huis uit Hongaarse bedrijf vloog tot het laatste moment nog op het land, ondanks de dreigende inval door Rusland. Met het sluiten van het luchtruim staan er ook vier toestellen aan de grond in Oekraïne.

Doorgaans vliegt Wizz Air naar vele bestemmingen in met name Oost-Europa. Zo worden er ook vluchten tussen Oekraïne en Eindhoven uitgevoerd. Die liggen nu dus stil. De maatschappij zegt alles op alles te zetten om personeel en hun gezinnen uit Oekraïne weg te halen. Wizz Air heeft onder andere werknemers op de grond in Oekraïne. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Het bedrijf heeft over heel Europa verspreid tientallen bases. Veel andere maatschappijen vliegen vanuit hun thuisbasis heen en weer en hebben daarom weinig of geen personeel ter plaatse. Wizz Air onderhield voorheen 110 routes op zes Oekraïense luchthavens, waaronder 50 vanuit Kiev en 32 vanuit Lviv.

Ook het luchtruim van het naburige Moldavië ging al op slot. Ook Belarus, ten noorden van Oekraïne sloot eerder een deel van zijn luchtruim voor burgerluchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen vlogen al langer niet over Belarus heen. Die stap volgde na een gedwongen landing van een vlucht van Ryanair in de Belarussische hoofdstad Minsk vorig jaar. Daarbij werden een politieke dissident en diens vriendin opgepakt.

Verschillende andere Europese luchtvaartmaatschappijen kondigden eerder ook al aan voorlopig niet meer op Oekraïne te vliegen. Onder andere Lufthansa en Ryanair zijn gestopt met vliegen van en naar Oekraïne. Air France stopte eerder deze week al met zijn vluchten tussen Parijs en Kiev. KLM, de zustermaatschappij van Air France, koos er vorige week al voor om niet meer naar het Oost-Europese land te vliegen.