Clicky


Macron na gesprek met Poetin: het ergste moet nog komen

Macron na gesprek met Poetin: het ergste moet nog komen
03-03-2022 16:32 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS/MOSKOU - Vladimir Poetin wil heel Oekraïne veroveren dus het ergste moet nog komen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron volgens een medewerker gezegd na een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot.

Macron gaf Poetin te verstaan dat hij een enorme fout maakt met de invasie in Oekraïne. Hij betichtte hem tijdens het gesprek van "leugens". Poetin zou zichzelf voor de gek houden door te denken dat de Oekraïense regering zomaar opzij kan worden gezet. Macron gaf ook aan dat Rusland de gevolgen van de inval voor heel lange tijd zal voelen.

"Er was niets in wat president Poetin zei dat ons gerust kon stellen", aldus Macrons adviseur na het gesprek van anderhalf uur. Poetin herhaalde zijn wens Oekraïne te willen "denazificeren"

Neutrale status

Poetin maakte volgens het Kremlin duidelijk dat Rusland zijn doelen in Oekraïne sowieso zal bereiken. Moskou wil dat het buurland wordt gedemilitariseerd en een neutrale status krijgt. Als de regering in Kiev probeert de onderhandelingen te vertragen zal dat er volgens Poetin alleen maar toe leiden dat Moskou meer eisen gaat stellen.

Vervolgens had Macron een gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Die vertelde hem dat zijn land zich nooit zal overgeven en dat onderhandelingen niet kunnen worden gehouden als hij een pistool tegen zijn hoofd heeft.

Het was de derde keer sinds de invasie een week geleden dat Macron en Poetin elkaar spraken. De laatste keer was maandag. Toen beloofde het Russische staatshoofd zich te zullen inspannen om burgers te sparen en te kijken naar mogelijkheden voor veilige manieren voor evacuatie van de burgerbevolking. Het geweld is sindsdien alleen maar opgelaaid, met vele doden tot gevolg.