Clicky


Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor

Nederland bereidt plaatsing Patriot-raketten in Slowakije voor
08-03-2022 13:44 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland gaat samen met Duitsland de plaatsing van Patriot-raketten in Slowakije voorbereiden. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Defensieminister Kajsa Ollongren zei na afloop van kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne dat daarover een principebesluit is genomen.

De plaatsing van de luchtverdedigingswapens wordt nu logistiek voorbereid, waarbij de Duitsers "in the lead" zijn. Er gaan ongeveer 150 Nederlandse militairen mee, aldus de minister. Wanneer de plaatsing gebeurt, is nog niet duidelijk, maar volgens haar zo snel als mogelijk is. Eerst moet er nog een formeel besluit volgen.

De plaatsing van de Patriots is bedoeld om de oostflank van het NAVO-gebied militair te versterken. De NAVO is daar druk mee bezig vanwege de Russische dreiging.

Wapensysteem

Een Patriot-raket kan zeer snel op grote hoogte raketten, helikopters en vliegtuigen uitschakelen. Het wapensysteem kan 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver komen. De Nederlandse strijdkrachten beschikken sinds 1987 over dit systeem. De afgelopen jaren is het gemoderniseerd. De luchtverdedigingseenheid werkt nauw samen met de Duitsers.

De Nederlandse Patriots werden in 1991 voor het eerst in het buitenland ingezet. Dat gebeurde tijdens de eerste Golfoorlog. Ze werden toen in Israël en Turkije gestationeerd. Tijdens de volgende Golfoorlog in 2003 waren de Patriots opnieuw actief in Turkije. Toen stonden ze in het oosten, in Diyarbakir en Batman.

De laatste keer dat de Patriots in het buitenland waren gestationeerd was van januari 2013 tot begin 2015. Toen stonden twee eenheden met in totaal ruim tweehonderd militairen bij Adana in het zuiden van Turkije opgesteld. Ze moesten het land beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië. De Patriots hoefden toen nooit ingezet te worden.