Clicky


Import uit Oekraïne in 2021 voor het eerst boven 2 miljard euro

Import uit Oekraïne in 2021 voor het eerst boven 2 miljard euro
09-03-2022 10:26 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Nederland importeerde in 2021 voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. In 2002 werd nog voor 177 miljoen euro aan goederen geïmporteerd, dat was in 2021 ongeveer 12 keer zoveel. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 hoofdzakelijk plantaardige fijne oliën en vetten, zoals zonnebloemolie, en maïs uit Oekraïne. De exportwaarde naar Oekraïne is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers die gaan over de periode vóór de Russische inval.

De Oekraïense importontwikkeling is daarmee een van de sterkste stijgers binnen Europa. Er werd meer volume geïmporteerd en bovendien stegen de prijzen. Van alle goederenleveranciers aan Nederland stond Oekraïne in 2021 op de 38e plaats. Andersom was Nederland in 2020 de 8e belangrijkste afzetmarkt voor de export van Oekraïne (UN Comtrade). De Nederlandse goederenexport naar Oekraïne bedroeg in 2021 circa 1,2 miljard euro, maar lag daarmee nog onder de piek van 2007. In de handel met Oekraïne heeft Nederland sinds 2015 een handelstekort.

Helft import bestaat uit grondstoffen en natuurproducten

De belangrijkste productcategorieën uit Oekraïne qua waarde waren in 2021 grondstoffen en natuurproducten (aandeel 53 procent) en voeding en dranken (aandeel 35 procent). Zes jaar eerder bestond de Nederlandse importwaarde uit Oekraïne voor de helft uit voeding en dranken en voor bijna een kwart uit grondstoffen en natuurproducten. Beide productcategorieën vertegenwoordigden in 2021 samen 88 procent van de totale import uit Oekraïne.

Het gaat vooral om plantaardige fijne oliën en vetten (zonnebloemolie), maïs, oliehoudende zaden voor fijne oliën (kool- en raapzaad) en vlees en eetbaar slachtafval (pluimvee). De toename in de periode 2015-2021 was bij maïs 65 procent. De importwaarde steeg nog sterker bij plantaardige fijne oliën en vetten (376 procent) en oliehoudende zaden voor fijne oliën (886 procent).

Oekraïne belangrijkste leverancier van maïs voor Nederland

Goederen uit Oekraïne zijn goed voor iets minder dan 0,4 procent van de totale Nederlandse import, maar Oekraïne was in 2021 wel de belangrijkste leverancier van maïs, op ruime afstand gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Roemenië. Maïs is een van de weinige productgroepen waarvan de Nederlandse invoer hoog geconcentreerd is bij enkele landen, en waarvan de wereldexport ook relatief geconcentreerd is. Nederland importeerde voor 536 miljoen euro maïs uit Oekraïne in 2021. Dat komt overeen met ruim een kwart van de totale import uit Oekraïne. Ook voor plantaardige fijne oliën en oliehoudende zaden voor fijne oliën staat Oekraïne in de top drie belangrijkste leveranciers.

Zeer gevarieerd exportpakket naar Oekraïne

Nederland exporteerde in 2021 voor 1,2 miljard euro naar Oekraïne. Dat is 851 miljoen euro meer dan twintig jaar geleden. Van alle Nederlandse exportgoederen is 0,2 procent bestemd voor Oekraïne. Er gaat een breed scala aan producten vanuit Nederland naar Oekraïne, waarvan geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao, computers en mobiele telefoons de belangrijkste zijn. Deze vijf producten waren goed voor 29 procent van de exportwaarde naar Oekraïne. Van alle exportpartners nam Oekraïne in 2021 de 46e positie in. Een jaar eerder was Nederland het 17e land van herkomst voor invoer van Oekraïne (UN Comtrade).