Clicky


Houtproducenten waarschuwen voor schaarste door Oekraïne-oorlog, vervoersmiddelen, en chauffeurs

Houtproducenten waarschuwen voor schaarste door Oekraïne-oorlog, vervoersmiddelen, en chauffeurs
09-03-2022 20:22 | Algemeen | auteur ANP

ALMERE - Hout en houtproducten worden in rap tempo schaarser als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daardoor stijgen ook de prijzen. Door sancties ligt bijvoorbeeld het handelsverkeer met Rusland en ook Belarus plat. De situatie laat zich nu al voelen bij onder andere de palletbouw maar ook de productie van houten kisten en kratten, aldus de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).

Rusland, Belarus en Oekraïne waren vorig jaar goed voor bijna 10 procent van al het gebruikte naaldhout in Europa. Voor Nederland ligt dat percentage iets hoger. De aanvoer van plaatmateriaal wordt door de handelsbeperkingen eveneens getroffen. Verder gaat het ook om Oekraïens eiken dat niet wordt aangeleverd.

De handel wordt bemoeilijkt door de sancties en dan met name de uitsluiting van Russische banken van betalingssysteem SWIFT. Verder is er ook een tekort aan vervoersmiddelen en chauffeurs. Omdat de transporten van hout vaak plaatsvinden met retourvrachten zal het sterk afnemende aantal vervoersbewegingen bijdragen aan een daling van de export van hout en houtproducten. De vereniging sluit verdere maatregelen tegen Rusland bovenop de huidige sancties niet uit, zoals een totaalverbod op de uitvoer van hout.

Houtoogst

Volgens de sector moet het mogelijk zijn de houtoogst in Europa te vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van het duurzame beheer. Daarmee moet het mogelijk zijn het gat tussen vraag en aanbod tijdelijk te verhogen, aldus Europese marktpartijen.

Behalve hout zullen volgens de VVNH ook andere bouwmaterialen duurder worden. Daarbij spelen ook andere factoren een rol zoals de stijgende brandstof- en energieprijzen. VVNH vertegenwoordigt honderden houtondernemingen die samen goed zijn voor 65 procent van de import en handel in hout in Nederland.