Clicky


Duitse vrachtwagenchauffeurs willen woensdag verkeerschaos veroorzaken uit protest tegen hoge brandstofprijzen

Duitse vrachtwagenchauffeurs willen woensdag verkeerschaos veroorzaken uit protest tegen hoge brandstofprijzen [+foto's]
16-03-2022 09:55 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

BERLIJN - Recordprijzen voor benzine en diesel maken het ook transportbedrijven in Duitsland moeilijk. Uit protest hiertegen willen vrachtwagenchauffeurs woensdag snelwegen in Noordrijn-Westfalen blokkeren en zo een enorme verkeerschaos veroorzaken.

Het plan dat Gerd Fischer, transporteur uit Bergisch Gladbach, aankondigt klinkt even eenvoudig als verontrustend: zo'n 50 vrachtwagens willen rond 14.00 uur op verschillende snelwegen stoppen en gewoon blijven stilstaan. Er zijn ook media in Duitsland die melden dat de actie al om 12:00 uur begint. De A3, de A4 in Sauerland, de A61 en de A1 bij Dortmund, "dat is genoeg om enorme chaos te creëren", Fischer weet het zeker, "het duurt een paar minuten en dan hebben we overal files." Zo'n vier tot vijf uur zullen de snelwegen platliggen. De politie van Keulen is al op de hoogte gebracht van de actie, meldt de Duitse omroep WDR.

Het idee voor de actie komt bij Gerd Fischer vandaan. Hij mobiliseerde zijn collega's via Whatsapp en 27mc. "Iedereen is het zat" , zegt hij: benzine en diesel waren sowieso al steeds duurder geworden. Maar recordprijzen van meer dan 2,30 euro per liter sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn niet langer acceptabel. Ze bedreigen het levensonderhoud en vernielen gezinnen", zei Fischer tegen politici.

Tegen de huidige prijzen, minus belastingen, lonen en alle andere kosten, blijft er niets over voor de transporteurs. "De regering vindt altijd weer nieuwe excuses om de prijzen te verhogen", zegt Fischer, "en daarmee is het nu afgelopen. Uiteindelijk treft het iedereen", voegt hij eraan toe, "maar niemand doet zijn mond open".

De prijs van diesel moet dalen naar 1,30 euro en ook de CO2-belasting moet omlaag - dat eisen de vrachtwagenchauffeurs en expediteurs.

Drie dagen blokkades op maandag

Het bericht dat de boze vrachtwagenchauffeurs woensdag gaven klinkt dreigend: als na de eerste schok die de snelwegblokkades zouden moeten veroorzaken, "zich tegen het weekend niemand meldt, volgt zaterdag de tweede waarschuwing", zegt Fischer - meer snelwegblokkades. En vanaf maandag zijn alle snelwegen drie dagen lang volledig gestremd. We doen het op dezelfde manier als onze collega's in Frankrijk" , dreigt hij, "Het lachen zal de Duitse burgers wel vergaan als ze niets te eten krijgen."