Clicky


Grote uitslaande brand in Lottum met mogelijk asbest

Grote uitslaande brand in Lottum met mogelijk asbest
19-03-2022 19:08 | Binnenland | auteur ANP

LOTTUM - [update 21:15 uur] De grote brand in een agrarische bedrijfsloods in het Limburgse Lottum waarbij asbest vrijkwam, is onder controle. De vlammen zijn uit, wel wordt er nog nageblust, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Limburg-Noord weten. Niemand raakte gewond. Bewoners van twee woningen tegenover de loods kunnen de nacht niet thuis doorbrengen.

De loods zelf, waar onder andere landbouwvoertuigen instonden en ook een vat lijnzaadolie in brand stond, moet als verloren worden beschouwd, aldus de woordvoerder. Tijdens de brand ontstond veel rook, wat reden was voor de brandweer om met groot materieel aanwezig te zijn.

Bij de brand kwam asbest vrij. Dat is op het terrein zelf en bij de buren op het erf terechtgekomen. "Mensen die daar wonen kunnen vannacht niet terug. Het hele erf is besmet met asbest- en roetdeeltjes. Zij moeten elders onderdak vinden."

Daarnaast is de asbest ook in een gebied zo'n 500 meter met de windrichting mee terechtgekomen, zegt de woordvoerder. Dat is in de richting van Horst, waar ook de A73 loopt. Verkeer heeft geen hinder ondervonden van de rookwolken of asbest. Binnen het gebied staan nog eens vijf woningen, een aantal tuinbouwkassen en ligt landbouwgrond.

Wie asbestdeeltjes vindt, wordt opgeroepen het "niet op te rapen, er niks mee te doen". De asbest ziet eruit als grijze stukjes of schilfertjes van een golfplaten dak, aldus de woordvoerder. De gemeente Horst aan de Maas is verantwoordelijk voor het opruimen ervan.

De omgeving kan bij het nablussen nog wat stankoverlast ondervinden.