Clicky


OM eist boete en werkstraf na ernstig ongeval kermisattractie in Wijchen

OM eist boete en werkstraf na ernstig ongeval kermisattractie in Wijchen
22-03-2022 16:58 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het OM heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch een boete van 25.000 euro (waarvan 10.000 euro voorwaardelijk) geëist tegen V.O.F. Vale-Verwijk en een werkstraf van 120 uur tegen de kermisexploitant geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt V.O.F. Vale-Verwijk en de kermisexploitant zwaar lichamelijk letsel door schuld en handelen in strijd met de zogenaamde Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. In september 2019 raakte een man zwaargewond aan beide benen toen hij uit een kermisattractie in Wijchen viel. De arm van een van de gondels brak af. Ook zijn 8-jarige zoon, met wie hij samen in de gondel zat, raakte gewond en brak een van zijn polsen. 

Uit onderzoek blijkt dat de gondelarm van de kermisattractie is afgebroken door metaalmoeheid en door oude scheuren die door slecht uitgevoerde lasreparaties verder zijn gegroeid. De scheuren en de laswerkzaamheden waren niet genoteerd in het logboek. Ook werd er geen melding van gemaakt bij de daarvoor aangewezen instantie en de keurmeester. Omdat het gebrek bij de keurmeester niet bekend was, heeft deze de attractie voor het ongeval, in april 2019, goedgekeurd. Het ongeval was volgens het OM te voorkomen geweest als er was gehandeld volgens de voorschriften.

De officier van justitie tilt zwaar aan het feit dat het onderhoud en de veiligheid van de kermisattractie niet op orde was en dat de laswerkzaamheden aan kritische delen van de attractie niet gemeld zijn. “Bezoekers van de kermis moeten erop kunnen vertrouwen dat de attracties veilig zijn. Dit is primair de verantwoordelijkheid van de exploitant. Deze kan zich niet verbergen achter het ontbreken van kennis of achter de keuringsinstanties. Hierbij geldt dat het toezicht is georganiseerd op basis van openheid van zaken. Die is hier door verdachten niet betracht. Dat neem ik ze zeer kwalijk,” aldus de officier van justitie.

Tegen V.O.F. Vale-Verwijk eist het OM een geldboete van 25.000 euro waarvan 10.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het OM eist tegen de natuurlijke persoon, de kermisexploitant, een werkstraf van 120 uur (60 dagen).

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.