Clicky


Polen zet 45 Russische diplomaten uit op verdenking van spionage

Polen zet 45 Russische diplomaten uit op verdenking van spionage
23-03-2022 14:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

WARSCHAU - Polen zet 45 Russische diplomaten het land uit op verdenking van spionage. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Kaminski, wordt met deze stap "een netwerk van Russische geheime diensten" ontmanteld.

De Russische ambassadeur in Warschau, Sergej Andrejev, werd woensdagochtend ontboden. Na een overleg met de Poolse autoriteiten verklaarde hij tegenover media dat er geen basis is voor de beschuldigingen.

De lijst met namen is opgesteld door de Poolse inlichtingendienst ABW. Die had het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd de diplomaten het land uit te zetten. Rusland zei toen met een tegenactie te komen als de diplomaten daadwerkelijk worden uitgezet, berichtte het Russische persbureau RIA Novosti.

Vorige week werd in Warschau een Poolse staatsburger opgepakt op verdenking van spionage voor Russische geheime diensten. Deze persoon werkte bij de archieven van de burgerlijke stand en had toegang tot nog twee archieven. De verdachte blijft zeker drie maanden vastzitten.