Clicky


Kermisexploitant en leidinggevende veroordeeld voor ongeluk met attractie waarbij vader en zoon gewond raakten

Kermisexploitant en leidinggevende veroordeeld voor ongeluk met attractie waarbij vader en zoon gewond raakten
05-04-2022 14:19 | Ongevallen | auteur Redactie | Esther van der Wal

'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een kermisexploitant uit Bergen op Zoom veroordeeld tot een geldboete van 15.000 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk voor het veroorzaken van een ongeval met een van haar kermisattracties in Wijchen. Een vader en zijn zoontje raakten door het ongeluk (zwaar)gewond. De leidinggevende van het bedrijf krijgt een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk.

De kermisexploitant stond met haar attractie Deca Dance in september 2019 op de kermis in Wijchen. Tijdens een van de ritten brak een van de gondelarmen af. De attractie draaide toen op volle snelheid (zo’n 30 kilometer per uur). De afgebroken gondelarm verdween door een gat in de bodemplaten en kwam onder de attractie terecht.

Een 38-jarige man en zijn 8-jarige zoontje zaten in de gondel toen dit gebeurde. Beiden hebben als gevolg van het ongeval letsel opgelopen. Het jongetje had een breuk aan zijn pols en zijn vader had zwaar letsel aan beide benen. De verwondingen aan zijn rechterbeen waren zo ernstig dat zijn been vanaf enkele centimeters boven de knie moest worden geamputeerd.

Scheur in gondelarm

In een filmpje van maart 2019, dat op de telefoon van de leidinggevende van de kermisexploitant stond, is te zien dat er op dat moment een scheur in de gondelarm zat die uiteindelijk is afgebroken. Na de ontdekking van de scheur heeft het bedrijf deze door een niet-gecertificeerde lasser laten repareren. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeval met de Deca Dance is veroorzaakt door slecht laswerk van een onvoldoende kundig lasser.

Als kermisexploitant en beheerder van een kermisattractie is de onderneming verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van iedereen die in de attractie plaatsneemt. Dat brengt een extra zorgplicht met zich mee. De rechtbank verwijt het de kermisexploitant dat zij niet controleerde of de lasser wel kundig was, terwijl zij wist dat deze niet gecertificeerd was. Hiermee heeft zij niet aan haar zorgplicht voldaan.

Ook heeft het bedrijf achteraf geen controle laten doen van het uitgevoerde laswerk. In strijd met de geldende regels deed zij vervolgens geen melding van de scheur of de reparatie bij de aangewezen instelling en ook bij de periodieke controle in april 2019 is geen melding gemaakt. In het logboek van de onderneming is niets terug te lezen over de laswerkzaamheden. Als de kermisexploitant wel aan deze registratie- en meldverplichting had voldaan, dan zou de las beter zijn onderzocht tijdens de periodieke keuring en was de attractie waarschijnlijk voor enige tijd afgekeurd geweest.

Rechtspersoon

De rechtbank rekent het de kermisexploitant zwaar aan dat hij tekortschoot in de naleving van verschillende verplichtingen. Het is aan haar schuld te wijten dat het ongeval met de Deca Dance in september 2019 plaatsvond. Het ongeval heeft vanzelfsprekend een grote impact gehad op de slachtoffers. De rechtbank heeft in strafmatigende zin meegewogen dat er oprechte spijt is betuigd namens de kermisexploitant en dat er contact is gehouden met het slachtoffer en zijn gezin.

Omdat de kermisexploitant een rechtspersoon is, heeft de rechtbank geen andere mogelijkheid dan het opleggen van een geldboete. Bij het bepalen van de hoogte van de geldboete houdt de rechtbank rekening met de impact die de coronamaatregelen hebben gehad op de kermisexploitant en de schulden die daardoor zijn ontstaan.

Feitelijk leidinggevende

Een van de eigenaren van de kermisexploitant is als feitelijk leidinggevende vervolgd. Hij was degene die alle beslissingen nam binnen de rechtspersoon, ook ten aanzien van onderhoud, reparaties en het registreren en melden van reparaties. De rechtbank stelt vast dat hij zonder meer als feitelijk leidinggevende kan worden aangemerkt.

Al met al legt de rechtbank een geldboete op aan de kermisexploitant van 15.000 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk. De leidinggevende krijgt een taakstraf voor de duur van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk.