Clicky


Schuldhulpverlening en gemeenten pleiten voor 'schuldpauzeknop'

Schuldhulpverlening en gemeenten pleiten voor 'schuldpauzeknop'
07-04-2022 09:25 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Er moet een landelijke procedure komen voor mensen met problematische schulden, zodat zij schuldeisers en deurwaarders tijdelijk op afstand kunnen houden en een oplossing kunnen zoeken voor hun problemen. Daarvoor pleiten de NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening) en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Donderdag bieden ze minister Carola Schouten (Armoedebeleid) een voorstel aan voor de ontwikkeling van een landelijke zogenoemde 'schuldpauzeknop'.

Enkele steden experimenteren lokaal al met een dergelijke pauzeknop. Het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) introduceerde eerder al een 'noodstop' voor mensen met problematische schulden. Als mensen daarop een beroep doen, worden incasso's gedurende een tijd stopgezet.

Volgens de initiatiefnemers geeft een tijdelijke pauze mensen met schulden meer rust en minder stress. "De mogelijkheid snelle schuldenrust te krijgen na aanmelding bij de gemeente zal mensen met schulden stimuleren hulp te vragen. Dat vergroot het bereik van de schuldhulpverlening. De stress die bezoek van deurwaarders en incassobureaus veroorzaakt, verdwijnt", aldus de initiatiefnemers.

"De rust die ontstaat maakt het mogelijk te werken aan nieuw perspectief. Schuldeisers maken geen zinloze kosten meer voor de invordering, kosten die vaak niet verhaald kunnen worden wanneer het mensen betreft die echt geen geld hebben", aldus de betrokken instanties.