Clicky


Verdachte uitbuiting kwetsbaar minderjarig meisje langer vast

Verdachte uitbuiting kwetsbaar minderjarig meisje langer vast
07-04-2022 11:40 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - In een onderzoek naar seksuele uitbuiting van een kwetsbaar minderjarig meisje blijft een van de verdachten langer vast zitten. De voorlopige hechtenis van twee andere verdachten is geschorst. Het meisje, dat inmiddels zeventien jaar oud is, zou vanaf haar dertiende jaar seksueel zijn uitgebuit in de prostitutie.

De politie doet - onder leiding van een officier van justitie - onderzoek. Minderjarigen horen geen seksuele diensten tegen betaling te verrichten. Dat is een flagrante schending van hun geestelijke en fysieke integriteit. In dit onderzoek, dat is gestart naar aanleiding van een aangifte vanuit de hulpverlening, zijn inmiddels drie verdachten aangehouden.

In verband met deze zaak zit de hoofdverdachte, een 38-jarige man uit Edam-Volendam, sinds 15 maart vast. De raadkamer van de rechtbank heeft op 28 maart zijn gevangenhouding bevolen voor een periode van zestig dagen. De hoofdverdachte wordt er daarnaast van verdacht meermalen seksueel contact met het slachtoffer te hebben gehad op zeer jonge leeftijd. Ook wordt hij verdacht van een ernstig geweldsdelict, gepleegd tegen een prostitutieklant.

Een tweede verdachte in deze zaak is een 22-jarige vrouw uit Zandvoort die eveneens op 15 maart is aangehouden. Haar voorlopige hechtenis is op advies van de officier van justitie per 25 maart geschorst omdat zij mogelijk niet alleen verdachte maar ook slachtoffer is in deze zaak. Daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

De derde verdachte is een 37-jarige man uit Amsterdam die op 22 maart is aangehouden. Hij wordt er onder meer van wordt verdacht als chauffeur te hebben opgetreden, het minderjarige meisje in zijn auto naar verschillende seksafspraken te hebben gebracht én zelfs te hebben geprobeerd klanten te regelen voor het minderjarig meisje. Nadat de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van deze verdachte had geschorst, heeft de officier appel aangetekend tegen die beslissing. Het OM stelde zich op het standpunt dat gezien de ernst van de zaak én gezien de ernst van de verdenking de voorlopige hechtenis van de verdachte niet geschorst had moeten worden. De raadkamer heeft onlangs echter beslist de schorsing in stand te houden wegens persoonlijke omstandigheden van verdachte.     

Het onderzoek in deze zaak gaat voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.