Clicky


Belarus meldt bevrijdingsoperatie vrachtwagenchauffeurs aan grens in Oekraïne

Belarus meldt bevrijdingsoperatie vrachtwagenchauffeurs aan grens in Oekraïne
07-04-2022 17:12 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MINSK - Belarus heeft een operatie uitgevoerd over de grens in Oekraïne om vooral vrachtwagenchauffeurs te bevrijden die door Oekraïners werden vastgehouden. De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, zei dit donderdag. Hij zei dat Oekraïners Belarussische staatsburgers gevangenzetten en dat hij eerder vergeefs hun vrijlating had geëist.

Ze zijn nu met een speciale operatie bevrijd, aldus de president. Het ging volgens hem voornamelijk om vrachtwagenchauffeurs. Hij zei niet waar de operatie was en door wie die zou zijn uitgevoerd. Er zijn weinig hoofdwegen tussen de twee landen en de meest oostelijke loopt vanuit Kiev dwars door het front van de oorlog naar Belarus. Westelijker zijn een handvol grote wegen die van Oekraïne naar Belarus leiden, bijvoorbeeld naar Brest in het zuidwesten van Belarus.

Belarus is bondgenoot van Rusland, maar stelt in de Russisch-Oekraïense oorlog een neutrale rol te willen spelen. Wel maken Russische troepen in de aanval op Oekraïne gebruik van het grondgebied van Belarus. Loekasjenko eiste donderdag ook een plaats op aan de onderhandelingstafel van Oekraïne en Rusland. De vrede kan volgens hem straks niet achter zijn rug om worden gesloten.