Clicky


Verenigde Naties schorsen Rusland als lid van Mensenrechtenraad

Verenigde Naties schorsen Rusland als lid van Mensenrechtenraad
07-04-2022 19:21 | Buitenland | auteur ANP/RTR

NEW YORK - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft besloten Rusland te schorsen als lid van de Mensenrechtenraad. De Verenigde Staten hadden daarop aangedrongen na meldingen van mensenrechtenschendingen in Oekraïne.

Van de 193 lidstaten stemden er 93 voor tijdelijke uitsluiting, en dat bleek voldoende, bij 58 onthoudingen en 24 nee-stemmers.

In een reactie laat Moskou weten het lidmaatschap van de VN-Mensenrechtenraad meteen te beëindigen. De Russische regering spreekt over een "illegaal en politiek gemotiveerd" besluit, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Het Amerikaanse verzoek om schorsing kwam nadat Oekraïne Rusland had beschuldigd van de moord op honderden burgers in Boetsja, een voorstad van Kiev. Russische troepen worden steeds vaker in verband gebracht met mensenrechtenschendingen in Oekraïne. Onder meer de Mensenrechtenraad doet daar onderzoek naar.

Rusland had landen gewaarschuwd dat een stem voor schorsing of onthouding zou worden beschouwd als een "onvriendelijk gebaar" met gevolgen voor de onderlinge banden.

De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit vertegenwoordigers van 47 staten. De instelling houdt zich bezig met de bevordering en bescherming van mensenrechten over de hele wereld. De raad komt meerdere keren per jaar bijeen in het Zwitserse Genève. De vorige keer dat een lidstaat werd geschorst, was Libië in 2011.