Clicky


Duitsland compenseert bedrijven voor gevolgen Oekraïne-oorlog

Duitsland compenseert bedrijven voor gevolgen Oekraïne-oorlog
08-04-2022 16:12 | Financieel | auteur ANP/AFP/DPA/BLOOMBERG

BERLIJN - Duitsland komt met een miljardenpakket aan overheidssteun voor bedrijven die last hebben van de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het gaat onder andere om kredietgaranties op 100 miljard euro aan kortlopende leningen van de Duitse ontwikkelingsbank KfW. Daarnaast komt er een tijdelijk subsidieprogramma voor bedrijven die erg veel last hebben van de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.

Naast kredietgaranties komt Duitsland ook met 7 miljard euro aan leningen voor bedrijven die door de oorlog in Oekraïne niet meer aan hun kortlopende financiële verplichtingen kunnen voldoen. Ook bedrijven die essentieel zijn, zoals leveranciers van gas en elektriciteit, kunnen op steun rekenen.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, wil met het hulppakket de economische schade van het oorlogsgeweld in Oost-Europa beperken. Hij spreekt van een "stootkussen" voor de economie. "We willen een harde klap en structurele breuken voorkomen", zei hij.

Meer kinderbijslag

De verwachting is dat de industriële bedrijven die veel energie gebruiken, zoals staalmakers, chemiebedrijven en andere fabrieken, van de steun gaan profiteren. Eerder had Berlijn al maatregelen aangekondigd waarmee burgers moeten worden geholpen die last hebben van de sterk gestegen prijzen. Die bestonden onder meer uit extra subsidies voor verwarming, meer kinderbijslag voor huishoudens met lagere inkomens en een verlaging van de accijnzen op benzine en diesel.

Duitsland is traditiegetrouw een zuinig land, maar trok in de coronapandemie al de portemonnee om bedrijven en de economie te steunen. Het huidige steunpakket is veel kleiner dan wat de regering toen uitgaf. Lindner heeft al aangegeven te hopen dat volgend jaar de normale regels voor de Duitse staatsschuld weer kunnen gaan gelden.