Clicky


Man (26) schuldig bevonden aan doden Britse politicus David Amess

Man (26) schuldig bevonden aan doden Britse politicus David Amess
11-04-2022 14:26 | Buitenland | auteur ANP/AFP

LONDEN - De 26-jarige Ali Harbi Ali is maandag schuldig bevonden aan het doden van de Britse parlementariër David Amess. De rechtbank acht het bewezen dat Ali op 15 oktober 2021 Amess doodstak in een kerk in Leigh-on-Sea. Zijn straf wordt woensdag bekendgemaakt. Ali ontkende in de rechtbank de 69-jarige Amess te hebben gedood, maar gaf dit wel toe kort na de steekpartij.

Ali zei kort na zijn aanhouding dat hij een terroristisch motief had, zo is te zien op beelden die de politie heeft vrijgegeven. Een assistent van Amess die de moord zag gebeuren, heeft verklaard dat Ali tijdens een gesprek met Amess opstond en "sorry" zei, waarop hij een mes pakte en de politicus meerdere keren stak, meldt Sky News. Daarna zei hij dat hij het had gedaan vanwege de oorlog in Irak en de Britse bombardementen op doelen van Islamitische Staat in Syrië. Ali wilde worden doodgeschoten en zo een martelaar worden.

Uiteindelijk werd hij in de kerk waar hij Amess had gesproken aangehouden door twee agenten die in burgerkleding waren en alleen een wapenstok bij zich hadden.

Amess was in Leigh-on-Sea om met kiezers uit zijn kiesdistrict in gesprek te gaan. Ali deed zich voor als nieuwe bewoner van het district en had een afspraak gemaakt met Amess, schrijft Sky News. Tijdens de rechtszaak werd bekend dat hij aanslagen op nog meer politici aan het voorbereiden was. Zo zou hij onder meer minister Michael Gove in de gaten hebben gehouden.

Amess zat sinds 1983 in het Britse parlement namens de Conservatieve Partij. Hij is het tweede parlementslid in vijf jaar tijd dat is gedood in het eigen kiesdistrict, na Jo Cox van Labour in 2016.