Clicky


Twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan

Twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan
14-04-2022 20:24 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een 76-jarige man uit Kerkrade tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan in de periode van 1983-1987. De man werkte destijds in de Pul-e-Charkhi gevangenis waar tijdens de burgeroorlog vele tegenstanders van het regime in Kabul onder erbarmelijke omstandigheden als politieke gevangenen waren opgesloten. Het gaat hierbij om in ieder geval achttien, maar mogelijk tientallen of honderden gevangenen. De gevangenen waren vaak in afwachting van hun berechting en verkeerden jarenlang in een uitzichtloze situatie.

De rechtbank verwijt de man dat hij vanuit zijn leidinggevende positie een bepalende rol heeft gehad in de situatie in de gevangenis. Hij had de mogelijkheid om de situatie van de gevangenen te verbeteren, maar heeft dat niet gedaan. De man is betrokken geweest bij ernstige misstanden in de gevangenis: hij heeft de gevangenen wreed en onterend behandeld en willekeurig van hun vrijheid beroofd. Dit zijn oorlogsmisdrijven: hij heeft gehandeld in strijd met het internationaal humanitair recht. 

De man meldde zich in 2001 in Nederland als vluchteling, vestigde zich onder een andere naam in Kerkrade en verwierf de Nederlandse nationaliteit. Omdat de man in Nederland woont en Nederlander is geworden, kan het OM hem in Nederland vervolgen.