Clicky


Russisch oorlogsschip Moskva gezonken in Zwarte Zee

Russisch oorlogsschip Moskva gezonken in Zwarte Zee
14-04-2022 23:34 | Incidenten | auteur ANP/AFP/DPA

MOSKOU - Het oorlogsschip Moskva, het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee, is gezonken. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

De Moskva zou tijdens een storm zijn gezonken. Het Russische schip, dat deze week tijdens de invasie van Oekraïne zwaar werd beschadigd, werd net voor een reparatie naar het land gesleept. De ruim 500 bemanningsleden van de raketkruiser uit het Sovjettijdperk waren al voor de sleep geëvacueerd, aldus het ministerie.

Wat er precies met de Moskva is gebeurd, blijft onduidelijk. Vaststaat dat het schip donderdag vuur vatte. Oekraïense troepen beweren het schip met twee zogeheten Neptunus-raketten te hebben geraakt, terwijl Rusland beweert dat de brand werd veroorzaakt nadat ammunitie was ontploft door een ongeluk aan boord. Een Amerikaanse functionaris zei donderdag tegen The Washington Post dat het schip zonk als gevolg van een Oekraïense aanval.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt van "een grote klap" voor de Russen. Pentagon-woordvoerder John Kirby zegt tegen CNN dat het verlies van het schip "gevolgen zal hebben voor de gevechtscapaciteiten". Volgens Kirby was de Moskva deels verantwoordelijk voor de "maritieme dominantie" die Rusland heeft in de Zwarte Zee.

De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus noemt de Russische erkenning dat het schip zonk "een zeldzaam moment van waarheid". Tegen de BBC zegt Petraeus "verbaasd te zijn dat ze het zo snel toegeven, omdat er vaak een verhaal omheen wordt verzonnen". Hij voegt daaraan toe "dat de feiten uiteindelijk toch wel naar buiten zouden zijn gekomen".

Het verlies van de Moskva komt op een cruciaal moment, nu Russische troepen zich voorbereiden op aanvallen op de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Daar zitten pro-Russische separatisten wier zelfverklaarde volksrepublieken door Rusland zijn erkend.