Clicky


Zoekactie naar vermiste opvarende gekapseisd schip levert niks op, Onderzoeksraad doet onderzoek

Zoekactie naar vermiste opvarende gekapseisd schip levert niks op, Onderzoeksraad doet onderzoek
15-04-2022 08:59 | Incidenten | auteur ANP

HOEK VAN HOLLAND - [update 10:46 uur] De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat vrijdag naar de Rotterdamse haven voor onderzoek naar het kapseizen van een binnenvaartschip donderdag in de buurt van de Maeslantkering. Dat meldt de Onderzoeksraad op Twitter.

Het schip kapseisde donderdag op de Nieuwe Waterweg door nog onbekende oorzaak. Een opvarende van het 40 meter lange binnenvaartschip kon worden gered, een bemanningslid is nog altijd vermist. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zei vrijdag dat dit vermiste bemanningslid vermoedelijk niet meer in leven is. De omstandigheden zijn dusdanig dat de overlevingskans niet groot is, aldus de zegsman.

Het slachtoffer zal of in het schip zijn, of zal in het water terecht zijn gekomen en zijn meegevoerd door het water. Er stond op het moment dat het gebeurde donderdag een ebstroom, dus een stroom richting zee. Er wordt volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio niet meer actief in de omgeving gezocht naar het vermiste bemanningslid. "Maar we zijn wel extra alert."

De Veiligheidsregio meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat de reddingsoperatie was gestaakt en dat zou worden overgegaan tot de berging van het schip. Die berging was vrijdagochtend nog altijd aan de gang, vertelde de zegsman. Het scheepvaartverkeer kan er desondanks wel gewoon lang.

Het vaartuig was geladen met anodeblokken, zegt de woordvoerder. Die worden volgens hem gebruikt in de industrie. "Het is een soort samengeperst koolstof." De lading vormt geen gevaar voor de natuur.