Clicky


Nederland stuurt pantservoertuigen naar Oekraïne

Nederland stuurt pantservoertuigen naar Oekraïne
19-04-2022 15:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland stuurt zwaarder wapentuig, zoals pantservoertuigen, naar Oekraïne. Minister-president Mark Rutte schrijft dat op Twitter. Ook kijkt Nederland met bondgenoten naar de levering van "aanvullend zwaarder materieel", schrijft de premier.

Rusland is begonnen met een groot offensief in het oosten van Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bevestigde maandag de nieuwe aanvalslinies aan de oostflank. Volgens Zelenski hebben de Russische strijdkrachten "het startsein gegeven voor de slag om de Donbas".

Rutte en defensieminister Kajsa Ollongren hebben in een telefoongesprek met de Oekraïense president hun steun uitgesproken aan Oekraïne. Nederland heeft al voor ruim 65 miljoen euro aan militair materieel aan de regering in Kiev geleverd, meldde Ollongren vorige week aan de Kamer.

Het besluit van het kabinet kan op steun van de Tweede Kamer rekenen. Begin deze maand gaf een meerderheid al aan voor het sturen van zwaardere wapens te zijn. Onder meer VVD, CDA, D66 en PvdA lieten toen weten daar geen bezwaren tegen te hebben.

Het is opmerkelijk dat het kabinet weer meldingen doet over wat voor materieel het naar Oekraïne stuurt. Eerder werd daarmee gestopt, om zo de Russen niet te veel informatie te geven. Aan dat beleid verandert niets, meldt Defensie. Vlak nadat de oorlog was uitgebroken, meldde het kabinet wel dat het onder meer antitankraketten en luchtafweerwapens ging sturen.

Al meer EU-landen zijn begonnen met het sturen van zware wapens naar Oekraïne. Tsjechië heeft tanks gestuurd en Slowakije een S-300-luchtverdedigingssysteem. Beide systemen stammen nog uit de tijd van de Sovjet-Unie. Ze zijn door de Oekraïners snel in te zetten omdat ze het materieel al kennen.