Clicky


BN'ers en politici online veroordelen kaarsenverhaal Derksen

BN'ers en politici online veroordelen kaarsenverhaal Derksen
27-04-2022 17:33 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - Johan Derksen is woensdag trending op sociale media. Veel bekende Nederlanders veroordelen scherp het verhaal dat hij dinsdagavond deed in zijn talkshow op SBS6 of stellen hier vragen bij. Derksen vertelde vroeger, toen hij nog voetbalde bij Veendam, een bewusteloze vrouw met een kaars gepenetreerd te hebben. De Talpa-coryfee liet woensdag aan AD weten dat hij geen excuses gaat maken.

"Zijn racisme en homofobie zijn telkens weggelachen", meldt schrijver Arthur Japin. "Gaat dat met dit strafbare feit ook weer gebeuren, @Het_OM ?" Ook veroordeelt Japin de reacties van iedereen aan tafel. De aanwezigen moesten hartelijk lachen om het verhaal. "Met name#Gijp... Voorgoed persona non grata, waar dan ook. In Hemelsnaam, als dit geen enorme, blijvende consequenties heeft, dan niets meer.:"

Ook Diederik Jekel stelt dat "teveel mannen k*tvolk zijn". Schrijfster Roxane van Iperen merkt op dat het niet om Derksen gaat, maar om de reacties van de omstanders. "Derksen biecht lachend een gruweldaad tegen een vrouw op (waar of niet waar), ervan uitgaand dat collega’s, werkgever, vrienden en kijkers hem er niet genadeloos voor afstraffen. Dit gaat over de omstanders."

Vol verbazing

Susan Smit keek vol verbazing naar het fragment. "Hoe kan een man zich zo veilig voelen om dit verhaal in het openbaar smakelijk op te dissen en daarbij opnieuw de vrouw (die zichzelf zal herkennen) te vernederen? Dat maakt me gek genoeg nog het kwaadst", schrijft ze.

Ook politici op Twitter weten niet goed wat ze moeten zeggen. "Het lachen om Johan Derksen is me even vergaan", aldus ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. "Bekent op TV een vorm van verkrachting en vergoelijkt dat, want jaren 60 en 70. ‘Toen waren we met z’n allen ook veel ruimdenkender. (..) Dan lachte je iemand uit als die er aangifte van deed.’ Bizar dit."

Gevangenisstraf

"Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen", zei Derksen over de gebeurtenis. "Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen", zei de analist ook. In de studio werd smakelijk gelachen om het verhaal.

Talpa Network, de eigenaar van SBS6, liet woensdag in een reactie weten "erg geschrokken" te zijn van de uitlatingen en met Derksen in gesprek te willen gaan. Het OM Midden Nederland heeft aan het ANP laten weten niet bekend te zijn met de casus en ook dat het OM er zonder aangifte niets mee kan.