Clicky


Nederlandse drugssmokkelaar in Denemarken veroordeeld tot 16 jaar cel

Nederlandse drugssmokkelaar in Denemarken veroordeeld tot 16 jaar cel
28-04-2022 16:27 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

GLOSTRUP - Een groep van in totaal tien mannen variërend in de leeftijd van 23 tot 48 jaar is vandaag, donderdag 28 april, in Denemarken veroordeeld tot celstraffen van tussen de zes maanden en zestien jaar. De rechtbank heeft hen schuldig bevonden aan het bezit en de smokkel van in totaal 70 kilo cocaïne in de periode van 7 april 2020 tot 10 september 2020.

Eén van de mannen werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor een enkele levering van 50-75 gram cocaïne en kreeg een waarschuwing tot een verbod om Denemarken in te reizen.

Een Nederlander, die 16 jaar celstraf kreeg, is Denemarken uitgezet en heeft een permanent inreisverbod gekregen.

Het hiërarchisch gestructureerde netwerk smokkelde de drugs in een speciaal ontworpen personenauto met een verborgen compartiment, en verschillende veroordeelden gebruikten mobiele telefoons met de nu gehackte netwerken "ENCROchat" en zogenaamde gecodeerde "SKY-telefoons".

De Nederlander werd veroordeeld voor in totaal acht smokkelritten, waaronder grote hoeveelheden cocaïne en 125 kilo amfetamine. De anderen in de zaak werden veroordeeld als assistenten met verschillende rollen in de organisatie.

De 25-jarige broer van de veroordeelde Nederlander, die een leidende rol als dader zou hebben gespeeld, zit sinds de hoorzitting in september 2020 verborgen in het buitenland. Momenteel wordt hij internationaal gezocht.

Naast de cocaïnesmokkel werden vijf van de mannen ook veroordeeld voor illegaal bezit van een vuurwapen met munitie, en werden twee van de beklaagden tegelijkertijd permanent uit Denemarken gezet.

De zaak wordt onderzocht door de Deense Landelijke Eenheid Bijzondere Criminaliteit (NSK) en de uitspraak is gebaseerd op een onderzoek van het netwerk, dat in het najaar van 2020 leidde tot de aanhouding van de verdachten. Bij huiszoeking van de adressen en auto's van de verdachten vond de politie een aantal mobiele telefoons die vervolgens zijn uitgelezen en in het kader van het onderzoek zijn gebruikt.

“Ik kan met grote tevredenheid stellen dat de rechtbank met deze uitspraak opnieuw een duidelijk signaal heeft afgegeven dat wij in Denemarken de verspreiding van harddrugs niet tolereren. We zijn erin geslaagd een netwerk tegen te houden dat verantwoordelijk was voor de smokkel van kilo's cocaïne in Denemarken en dat nu is uitgeschakeld.", zegt officier van justitie Mie Holm Quast van NSK.