Clicky


Corendon wijkt vanwege drukte Schiphol uit naar Rotterdam

Corendon wijkt vanwege drukte Schiphol uit naar Rotterdam
29-04-2022 11:25 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 12:35 uur] Reisorganisatie Corendon laat twee vakantievluchten dit weekend vanaf het vliegveld van Rotterdam vertrekken, in plaats van vanaf Schiphol. Dit gebeurt vanwege de verwachte drukte op de grootste luchthaven van Nederland. Het gaat om een vlucht op zaterdag en een op zondag, allebei naar Turkije. Voor nu lijkt het bij deze verplaatsingen te blijven, zegt een woordvoerster. Corendon heeft dit weekend ongeveer veertig vluchten die vanaf Schiphol vertrekken.

"Wij informeren momenteel de betrokken passagiers", staat in een verklaring van Corendon. "Die reageren over het algemeen zeer opgelucht omdat ze heel erg opzagen tegen de vermoedelijke chaos op Schiphol. De vakantiegangers die nu op Rotterdam landen op de terugreis worden desgewenst met bussen naar Schiphol gebracht als daar hun auto staat."

Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd dit weekend boekingen te annuleren en voor komende week geen nieuwe boekingen aan te nemen. "Annuleren doen we niet, want daar hangt de volledige vakantie van mensen aan vast", zei Corendon-topman Steven van der Heijden eerder. "En boekingen stopzetten kan niet, want alles zit al wekenlang vol." Dit weekend zou Corendon naar eigen zeggen honderden reizigers naar hun vakantiebestemming vliegen vanaf Schiphol.

Van der Heijden ziet de luchthaven niet als schuldige voor de situatie van dit weekend. "Het is niet te zeggen wie verantwoordelijk is. Schiphol is natuurlijk een ongelooflijk delicaat netwerk van logistieke activiteiten. Er hoeft maar één schakel te falen en de hele boel loopt vast. Alle partijen die hun bezetting niet op orde hebben, zorgen hiervoor."

Volgens de topman is dit een gevolg van de krappe arbeidsmarkt en dat hier te weinig op is geanticipeerd. "Wij hebben deze problemen bij ons weten te voorkomen en voldoende reserves opgebouwd. Dat hebben anderen niet gedaan."

Reisorganisator TUI blijft bij het eerdere standpunt geen vluchten te annuleren. "De meivakantie is bij uitstek een gezinsvakantie. Die reizigers willen we niet teleurstellen", aldus een woordvoerster. Wel zegt TUI steeds in gesprek te zijn over oplossingen. Wat die mogelijk kunnen zijn, kon de zegsvrouw nog niet zeggen. "We zitten er bovenop. Wat we kunnen doen, doen we."