Clicky


Derksen, Van der Gijp en Genee stoppen met Vandaag Inside

Derksen, Van der Gijp en Genee stoppen met Vandaag Inside
29-04-2022 16:01 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - Johan Derksen, Wilfred Genee, en René van der Gijp stoppen met hun werkzaamheden voor het programma Vandaag Inside. Talpa Network laat weten dat zij dat vrijdag hebben besloten. Donderdag kondigde Derksen al aan te willen stoppen.

Van der Gijp en Genee gaven aan dat ook zij onder deze omstandigheden het programma niet willen voortzetten, aldus Talpa. Op de plek van Vandaag Inside wordt vrijdagavond een aflevering van Het Roer Om uitgezonden. Vanaf aanstaande maandag neemt de familie Meiland die plek in met Van Frankrijk tot Noordwijk.

Het besluit van de drie mannen om te stoppen volgt op de commotie na een verhaal dat Derksen dinsdagavond vertelde. Hij bekende in de jaren zeventig een bewusteloze vrouw met een kaars te hebben gepenetreerd. Hij nuanceerde dit in de volgende uitzending en stelde dat er toch geen penetratie had plaatsgevonden. Maar het verhaal leidde niettemin tot veel woedende reacties. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek en sponsoren verbraken per direct de samenwerking.

Talpa had woensdag en donderdag gesprekken met Derksen en de andere presentatoren. Derksen zou donderdagavond excuses maken in de uitzending. Maar in plaats daarvan zei hij dat hij wilde stoppen met het programma. Dit dreigement uitte Derksen al eerder, onder meer na alle commotie over zijn grappig bedoelde opmerkingen over rapper Akwasi in juni 2020. Toen kwam hij naderhand echter terug op die beloftes.

Het praatprogramma werd gekenmerkt door relletjes, maar ook door succes, met als hoogtepunt het winnen van de Televizierring in 2011. In VI, dat in 2001 begon als Voetbal Insite, was ruimte voor 'voetbalhumor', grappen waarin niemand werd gespaard. De mannen namen nooit een blad voor de mond en beriepen zich, zeker de laatste jaren, steeds vaker op het vrije woord dat ze hoog in het vaandel zouden hebben.

Dit zorgde er ook met enige regelmaat voor dat het trio onder vuur kwam te liggen vanwege volgens critici weinig subtiele, lompe of zelfs kwetsende uitlatingen. Zo reageerden queers woedend toen Van der Gijp in 2013 een initiatief van de KNVB weghoonde om met een boot mee te varen op Pride Amsterdam.

Ook de uitspraken van de mannen over andere minderheden vielen vaak slecht. Bijvoorbeeld de opmerkingen van Derksen over Sylvana Simons nadat RTL Zwarte Piet in de ban deed ("dat hysterische juffertje is zo trots als een aapje") en Akwasi, die Derksen na de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam ook met Zwarte Piet vergeleek.

Steeds vaker reageerden ook sponsoren boos. In 2020 leidde dit zelfs tot een verzoeningsuitzending waarin advocaat Natacha Harlequin de mannen probeerde duidelijk te maken dat de Zwarte Piet-grap van weinig empathie getuigde. Derksen weigerde steevast zijn excuses aan te bieden en probeerde bij elke rel weer uit leggen dat zijn opmerkingen verkeerd begrepen waren. Bij de laatste rel, over het kaarsenincident, verweet Derksen dat de "woke cancelcultuur" hem perse van de televisie wilde hebben.