Clicky


Tanker Sunny Liger met Russische gasolie kan voorlopig haven Amsterdam niet in

Tanker Sunny Liger met Russische gasolie kan voorlopig haven Amsterdam niet in
30-04-2022 11:11 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Het omstreden schip Sunny Liger met een lading gasolie uit Rusland kan voorlopig de haven van Amsterdam nog niet in. Volgens havenbedrijf Port of Amsterdam hebben maritieme diensten als loodsen en slepers "zorgen over de veiligheid" rond het schip en willen ze het daarom nog niet de haven in begeleiden. Intussen probeert vakbond FNV met lobbywerk er voor te zorgen dat de gemeente Amsterdam zich uitspreekt tegen de komst van het schip en de Sunny Liger definitief de toegang ontzegt.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. FNV kwam eerder al met de oproep om de Sunny Liger niet te lossen in de Rotterdamse haven om solidair te zijn met havenarbeiders in Zweden. Het schip kon eerder al niet in Zweden terecht. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

Later bleek dat de tanker op zee gedraaid was en koers zette in de richting van de Nederlandse hoofdstad. "Momenteel ligt het schip voor de kust voor anker", vertelt een woordvoerster van het havenbedrijf. Over een mogelijke aankomsttijd heeft ze geen informatie. Ze geeft aan dat het havenbedrijf, de terminals in de haven en de maritieme diensten zaterdagmiddag weer overleg hebben over hoe het nu verder moet met de Sunny Liger.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ging vrijdag ook al in op de mogelijke komst van het schip. Volgens hem kan het kabinet juridisch gezien vooralsnog niets doen om te voorkomen dat de Sunny Liger deze kant op komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder Russische vlag gevaren. Wel wilde de minister met de haven kijken "of er een mouw aan te passen is" zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemde Hoekstra daarnaast "hartstikke goed".