Clicky


VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne door blokkade zeeroutes

VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne door blokkade zeeroutes
01-05-2022 10:28 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - Miljoenen tonnen voedsel in Oekraïne kunnen op dit moment niet worden gebruikt. "Momenteel zit bijna 4,5 miljoen ton graan vast in Oekraïense havens en op schepen en kan niet worden gebruikt", zegt de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) in Duitsland, Martin Frick. Havens en zeeroutes zijn geblokkeerd als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Tot het begin van de oorlog was Oekraïne een van 's werelds belangrijkste producenten van tarwe en een belangrijke producent van maïs. Volgens cijfers van de VN is er in 2020 bijvoorbeeld ruim 30 miljoen ton maïs en bijna 25 miljoen ton tarwe geoogst in het land. Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Het graan is ook cruciaal voor de wereldwijde voedselhulp. "Voedsel uit Oekraïne is wereldwijd dringend nodig", aldus Frick.

Volgens het WFP heeft de organisatie sinds het begin van de oorlog op 24 februari voedselhulp verleend aan ongeveer 2,5 miljoen Oekraïners. Er is volgens Frick een dubbele uitdaging: "Voedsel moet de ingesloten en behoeftige mensen in Oekraïne bereiken, maar ook uit de regio de wereld in om een ​​wereldwijde voedselcrisis te bezweren", aldus de WFP-directeur.

Het WFP heeft humanitaire toegang nodig, zowel tot mensen als tot havens, zodat de voedselexport opnieuw kan worden opgestart. "Honger mag geen wapen zijn, dat geldt zowel militair als economisch."