Clicky


Colombiaanse drugsbaas Otoniel uitgeleverd aan VS

Colombiaanse drugsbaas Otoniel uitgeleverd aan VS
05-05-2022 09:39 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BOGOTA - De leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo is door Colombia uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het gaat om Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel, die vorig najaar werd opgepakt tijdens een gezamenlijke operatie van de politie en het leger van Colombia.

De Colombiaanse president Iván Duque meldt de uitlevering van "de gevaarlijkste drugsbaron ter wereld" op Twitter. De Amerikanen wilden Otoniel graag ingerekend zien en loofden al eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfsplaats.

Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel in oktober vorig jaar met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doorgeschoten door de politie.

De bende Clan del Golfo van Otoniel bestaat uit 1200 gewapende leden van wie de meesten voormalige extreemrechtse paramilitairen. De Colombiaanse autoriteiten begonnen al in 2016 een operatie tegen de inmiddels 50-jarige drugsbaron.

De zus van Otoniel, Johana Usuga, werd vorig jaar al gearresteerd en uitgeleverd aan de VS om daar terecht te staan voor drugshandel en het witwassen van geld.