Clicky


Mathieu van der Poel wint eerste etappe in Ronde van Italië en pakt roze

Mathieu van der Poel wint eerste etappe in Ronde van Italië en pakt roze
06-05-2022 18:29 | Sport | auteur ANP

VISEGRAD - Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De wielrenner van Alpecin-Fenix won de sprint van de eerste rit na 195 kilometer in Visegrád voor de Eritreeër Biniam Girmay en de Spanjaard Pello Bilbao.

Het was de eerste rit van een drieluik in Hongarije. De etappe voerde van Boedapest naar Visegrád, waar de finishstreep op een heuvel was getrokken.

Zaterdag volgt een individuele tijdrit met start en finish in Boedapest. Zondag is er nog een vlakke rit, waarna het peloton naar Italië wordt overgevlogen.

Zoals verwacht duurde het lang voordat de strijd om de ritzege ontbrandde. Kort na de start vanaf het Heldenplein in Boedapest waren twee Italianen op avontuur gegaan. Mattia Bais en Filippo Tagliani kregen van het peddelende peloton 10 minuten voorsprong, maar halverwege de rit was het met name de ploeg van Van der Poel die ervoor zorgde dat de marge snel terugliep. De twee ploeggenoten van Drone Hopper werden warm onthaald door het massaal aanwezige publiek langs het parcours tot ze zo'n 15 kilometer voor de streep werden ingelopen.

De Belg Lawrence Naesen demarreerde als eerste op de 5 kilometer lange slotklim. Met nog 2 kilometer te gaan werd hij ingehaald door Lennard Kämna. De Duitser van Bora-hansgrohe werd in de laatste kilometer echter weer teruggepakt. Wilco Kelderman plaatste een versnelling, maar kon het niet volhouden tot aan de streep. Girmay en van der Poel sprintten samen met Caleb Ewan om de zege, maar de Australiër kwam in de laatste bocht ten val toen hij het achterwiel van de Eritreeër raakte.

Van der Poel bleef Girmay, de winnaar van Gent-Wevelgem, voor. Kelderman eindigde nog als vijfde. Bauke Mollema kwam als zevende binnen.