Clicky


Zoon Filipijnse oud-dictator Marcos wint presidentsverkiezingen

Zoon Filipijnse oud-dictator Marcos wint presidentsverkiezingen
10-05-2022 11:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MANILA - De zoon van de Filipijnse oud-dictator Ferdinand Marcos wordt de nieuwe president van de Filipijnen. Na telling van bijna alle stemmen blijkt dat Ferdinand 'Bongbong' Marcos Junior meer dan 56 procent van de kiezers achter zich kreeg, meer dan twee keer zo veel als zijn liberale rivaal Leni Robredo.

Oud-dictator Ferdinand Marcos werd 36 jaar geleden na twintig jaar als machthebber afgezet door een volksopstand. De overwinning van zijn 64-jarige zoon komt aan als een mokerslag bij de miljoenen Filipino’s die hoopten op een andere koers na zes jaar snoeihard bewind van de autoritaire president Rodrigo Duterte. Diens dochter Sara Duterte-Carpio is gekozen als de nieuwe vicepresident onder Marcos Junior.

De familie Marcos week in 1986 uit naar de Verenigde Staten, maar keerde in de jaren negentig terug. Marcos Junior heeft de zelfverrijking en corruptie onder het regime van zijn vader nooit veroordeeld en hem recent zelfs een genie genoemd. De officiële uitslag wordt niet voor 28 mei verwacht, maar Marcos zei in een verklaring "uit te kijken naar de samenwerking in de Filipijnen en met internationale partners en organisaties". Hij belooft de politieke verdeeldheid in zijn land te overbruggen. "Beoordeel me niet op mijn voorgangers, maar op mijn daden."

Feestende aanhangers staken wel al vuurwerk af en zwaaiden met vlaggen om de overwinning van Marcos te vieren. De 57-jarige Robredo, de huidige vicepresident, heeft haar "duidelijke teleurstelling" over de resultaten al kenbaar gemaakt. Dinsdag protesteerden vierhonderd mensen voor het kantoor van de Kiesraad vanwege vermeende onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) riep op tot waakzaamheid tijdens het tellen van de stemmen en onafhankelijk onderzoek "naar de vele onregelmatigheden tijdens de verkiezingsdag".

Rechtenactivisten en katholieke leiders hadden vooraf gewaarschuwd voor een terugkeer naar de macht van de 'Marcos-clan' en voorspellen dat de bevolking meer geweld, schulden en honger te wachten staat.