Clicky


Kabinet trekt 7,5 miljoen euro uit voor berging olietanker FSO Safer

Kabinet trekt 7,5 miljoen euro uit voor berging olietanker FSO Safer
11-05-2022 18:59 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse overheid trekt 7,5 miljoen euro uit voor de berging van een olietanker voor de kust van Jemen. Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher bekend tijdens een (digitale) donorconferentie, georganiseerd in samenwerking met de Verenigde Naties.

De olietanker met de naam FSO Safer kan volgens de minister elk moment olie gaan lekken, wat kan leiden tot enorme schade voor mens en milieu. Volgens haar heeft de VN een concreet plan om een natuurramp te voorkomen. Maar daarvoor was geld nodig. Nederland levert nu dus een bijdrage en "zal de VN de komende weken steunen in hun werk de tanker te bergen", aldus minister Schreinemacher.

De FSO Safer, met aan boord meer dan een miljoen vaten olie, ligt al jaren voor de kust van Jemen. Door de burgeroorlog in dat land is ook al jaren geen onderhoud meer gepleegd aan het roestende schip . Eind januari riep Greenpeace al op de olie over te laden op andere schepen om "een van de grootste olierampen in de geschiedenis" te voorkomen.