Clicky


Na droogte op meerdere plekken kans op gladheid door onweersbuien

Na droogte op meerdere plekken kans op gladheid door onweersbuien
16-05-2022 14:16 | Weer en Verkeer | auteur ANP

UTRECHT - Doordat het maandag, na een tijd van droogte, gaat regenen kan het op sommige plekken glad worden. Ook bestaat er kans op aquaplaning. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom weggebruikers: "Ga je de weg op? Wees extra alert en pas je rijstijl aan. Bij regenbuien kan aquaplaning of zomergladheid ontstaan".

Het KNMI meldt dat er onweersbuien van het midden richting het noordoosten trekken maandag en dat daarbij lokaal windstoten en hagel kunnen voorkomen. Voor Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht geldt daarom de zogenoemde code geel.

Volgens Weeronline komt gladheid vaker voor bij regenval na een lange periode van droogte. "Vuilresten op de weg mengen dan met de regendruppels en veranderen in een dunne, slijmerige laag", aldus meteoroloog Rico Schröder. Het gaat dan met name om restjes olie, rubber en stof die op het wegdek liggen. De gladheid die als gevolg van deze vermenging optreedt, wordt vicieuze aquaplaning genoemd. De eerste regendruppels zijn volgens het weerbureau het meest gevaarlijk, maar als het harder regent wordt het vuil van de weg gespoeld en verdwijnt het gevaar.

Dinsdag en woensdag blijft het droog en schijnt de zon weer flink. Ook wordt het weer warmer met woensdag zelfs kans op de eerste tropische dag van het jaar. Donderdag worden er weer op meerdere plaatsen buien verwacht. Op plekken waar het maandag nog droog blijft, is dus donderdag kans op gladheid.