Clicky


UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht
23-05-2022 10:04 | Buitenland | auteur ANP

GENÈVE - Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is die negatieve mijlpaal bereikt door dodelijke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen vindt dat dit record nooit gevestigd had mogen worden. "Dit moet dienen als een waarschuwing om gewelddadige conflicten op te lossen en te voorkomen."

Door de oorlog in Oekraïne zijn zo'n 8 miljoen mensen binnen het land zelf ontheemd. Daarnaast zijn meer dan 6 miljoen mensen naar andere landen gevlucht. Ook de conflicten in bijvoorbeeld Afghanistan, Burkina Faso en de Democratische Republiek Congo zorgden afgelopen jaar voor grote vluchtelingenstromen.

Dinsdag meldde het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), onderdeel van de Noorse vluchtelingenraad, al dat bijna 60 miljoen mensen binnen hun eigen land ontheemd zijn. Het IDMC is een autoriteit op het gebied van interne ontheemding en publiceert daar jaarlijks cijfers over. UNHCR telt alle vluchtelingen binnen en buiten hun eigen landsgrenzen.