Inspectie: gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
DEN HAAG - De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende.
In een beschouwing, tot stand gekomen na tien jaar onderzoek naar onder meer de werkcultuur, taakuitvoering en leiderschap bij de politie, schrijft de Inspectie dat de minister van Justitie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters samen een langetermijnvisie moeten opstellen. Daarin moet staan waar de politie verantwoordelijk voor is, wat zij met publieke en private partners kan uitvoeren en wat zij nodig heeft aan geld, middelen en mensen.
Zodra het stuk er ligt, moeten de minister en de korpschef een onafhankelijke organisatie opzetten die de uitvoering van de plannen bewaakt, adviseert de Inspectie. "Dat voorkomt incidentgerichte sturing."
Zorgwekkend beeld
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs spreekt in een reactie op de beschouwing van een zorgwekkend beeld "dat wij delen". Door het gebrek aan een langetermijnvisie komt de politie volgens hem keer op keer in de problemen.
Struijs stelt dat het belangrijk is dat de politie voor de lange termijn geld krijgt. "Gebeurt er wat, bijvoorbeeld op het gebied van terrorisme, dan krijgt de politie geld voor een of twee jaar", geeft hij aan. Het beleid is volgens hem nu veel te ad hoc, incidentgericht en kortzichtig. "terwijl de nationale politie er juist is gekomen om de lange termijn in beeld te houden. Die mentaliteit van we doen het wel even moeten we echt achter ons laten."
Financiën
Vakbond ACP laat een soortgelijk geluid horen. "Het verbaast mij niet", reageert een woordvoerder van de bond op de conclusies. "Ik lees veel herkenbare punten en ik denk dat ze daar heel snel mee aan de slag moeten gaan." Als voorbeeld noemt hij ICT-projecten. "Als er iets nieuws moet komen, duurt dat lang en lijkt het ongestructureerd te komen. Terwijl de mensen die er aan werken, hard werken. Maar de mensen die het beleid maken, daar lijkt het te stagneren."
Ook op het financiële vlak zijn er volgens hem wat dat aangaat problemen. "Goed materiaal kost geld, maar wat ik vaak terughoor vanuit leveranciers is dat de politie graag voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, en dat kan niet als je goede producten geleverd wil krijgen. Bijvoorbeeld de navigatiesystemen in politievoertuigen. Dan hoor ik dat de politie het goedkoopste softwarepakket afneemt. Dan kun je er niet het maximale uithalen en krijg je verstoringen. En dat zie ik vaker terug. De collega’s die het werk doen, werken snoeihard, maar als de langetermijnvisie niet goed in elkaar zit, loop je tegen problemen aan."