Clicky


Wilde staking bagageafhandelaars op luchthaven Brussel

Wilde staking bagageafhandelaars op luchthaven Brussel
02-06-2022 08:26 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - [update] Bagageafhandelaars op de luchthaven van Brussel hebben donderdagochtend urenlang het werk neergelegd. De werknemers van afhandelaar Aviapartner staakten omdat ze de werkdruk te hoog vinden. Door de actie zijn tientallen vluchten getroffen. Een deel heeft vertraging opgelopen en een deel is zonder bagage vertrokken.

Vooral vluchten van TUI zijn getroffen, maar Aviapartner verwerkt ook koffers voor passagiers van onder meer Ryanair en Lufthansa. Het bedrijf is goed voor de bagageafhandeling bij de helft van de vluchten op de luchthaven.

De spontane actie, of wilde staking, bij de bagageafhandelaar werd veroorzaakt doordat werknemers donderdag geen pauze mochten nemen om te eten. Dat was een beslissing van de directie van de luchthaven, stellen de Belgische vakbonden ABVV en ACV. De bonden spreken van een zeer hoge werkdruk en een ernstig personeelstekort. Volgens het ACV moet Aviapartner minstens 140 extra werknemers aannemen op een totaal van zo'n vierhonderd nu.

Sandra Langenus, secretaris bij de ABVV, kan niet garanderen dat er de komende maanden geen nieuwe acties volgen. "Het wordt een hete zomer op de luchthaven", zegt ze tegen persbureau Belga.