Clicky


Curaçao transporteert vijf dolfijnen per luchtvracht naar Saudi-Arabië

Curaçao transporteert vijf dolfijnen per luchtvracht naar Saudi-Arabië
08-06-2022 09:15 | Buitenland | auteur ANP

WILLEMSTAD - Vijf dolfijnen zijn dinsdag met een vrachtvliegtuig van Curaçao vertrokken naar Saudi-Arabië. Stichting Animal Rights had vorige week een kort geding aangespannen tegen dit vertrek. De rechter oordeelde afgelopen vrijdag dat het vertrek van de dolfijnen alleen is toegestaan als de vergunningen op orde zijn.

Volgens de oprichter van Curaçao Sea Aquarium Park, Adriaan ‘Dutch’ Schrier, waren de vergunningen dinsdag in orde. Hij stelde dat de dolfijnen "met pijn in het hart" zijn uitgezwaaid door het personeel.

De beslissing om het aantal dolfijnen te reduceren, heeft onder meer te maken met de slechte financiële situatie van het park als gevolg van de coronapandemie. Ook was de populatie dolfijnen te groot geworden volgens de organisatie. Daarom zijn drie vrouwelijke en twee mannelijke dolfijnen in de leeftijd tussen vijf en tien jaar verkocht.

Animal Rights is tegen de overplaatsing omdat de omstandigheden in het "betonnen aquarium" in het Saudische Djedda slechter zouden zijn dan in Curaçao. In het nieuwe onderkomen leven de dieren volgens de organisatie in een zwembad met chloorwater en zorgen zandstormen uit de omliggende woestijn voor overlast.

De organisatie die opkomt voor de rechten van dieren had zaterdag nog positief gereageerd op de uitspraak van de rechter. Volgens Animal Rights hadden ze het kort geding ‘gewonnen’ omdat de rechter een dwangsom had opgelegd van 200.000 Antilliaanse gulden (zo’n 104.000 euro) per dolfijn als de dieren zouden worden getransporteerd zonder de juiste vergunning.

Volgens Curaçao Sea Aquarium staat het welzijn van de dieren voorop in hun beleid en was het verkrijgen van een vergunning geen probleem. Verder stelt het bedrijf dat het Fakieh Aquarium in Saudi-Arabië verreweg de beste faciliteiten heeft voor de dolfijnen.