Clicky


Allianz waarschuwt bedrijven voor toename sociale onrust

Allianz waarschuwt bedrijven voor toename sociale onrust
14-06-2022 13:43 | Binnenland | auteur ANP

ANTWERPEN/ROTTERDAM - Bedrijven moeten zich voorbereiden op een toename van maatschappelijke onrust nu de kosten van het levensonderhoud steeds verder stijgen en de onvrede bij de bevolking in veel landen toeneemt. Daarvoor waarschuwt verzekeraar Allianz, die bedrijven adviseert hun noodplannen te herzien en zo nodig aan te passen.

Stakingen, rellen en gewelddadige protestbewegingen vormen volgens de verzekeraar een risico voor bedrijven omdat niet alleen gebouwen of infrastructuur schade kunnen oplopen, maar ook de bedrijfsvoering ernstig kan worden verstoord. Ook kunnen bevoorradingsketens worden ontwricht. Zo hebben eerdere protesten in Frankrijk, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika bedrijven miljarden gekost.

"Maatschappelijke onrust vormt voor veel bedrijven steeds vaker een kritischer risico dan terrorisme", zegt Srdjan Todorovic, hoofd crisismanagement bij Allianz. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat de sociale onrust snel zal afnemen gezien de naschokken van de coronapandemie en de crisis rond de kosten van levensonderhoud.

Sociale media

De invloed van sociale media speelt volgens de verzekeraar ook een steeds grotere rol bij het mobiliseren van demonstranten en het aanwakkeren van sociale onrust. Gelijkgestemden kunnen via socialemediaplatforms gemakkelijker van gedachten wisselen en sneller en doeltreffender in grote getale mobiliseren.

Overheidsgebouwen, vervoersinfrastructuur, bevoorradingsketens, winkelpanden, ondernemingen in buitenlandse handen, benzinestations, distributiecentra en toeristische of horecabedrijven kunnen volgens Allianz doelwitten zijn van onrust onder de burgerbevolking.

Volgens onderzoeksbureau Verisk Maplecroft zullen 75 landen tegen eind 2022 waarschijnlijk te maken krijgen met een toename van protesten. De vooruitzichten zijn het somberst voor 34 landen waar de situatie naar verwachting tegen augustus al aanzienlijk zal verslechteren. Meer dan een derde van deze landen ligt in Europa en Centraal-Europa, gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en Azië.