Clicky


Zelenski: pijnlijke verliezen in Oost-Oekraïne

Zelenski: pijnlijke verliezen in Oost-Oekraïne
14-06-2022 23:19 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

KIEV - President President Volodimir Zelenski heeft dinsdagavond gezegd dat de Oekraïense troepen in de strijd tegen het Russische invasieleger in het oosten van het land "pijnlijke verliezen lijden". Dat gebeurt in zowel de stad Sjevjerodonetsk als in de regio Charkov.

Zelenski herhaalde in zijn gebruikelijke toespraak aan het eind van de dag dat Oekraïne zit te springen om moderne raketafweer. Hij voegde eraan toe dat er voor westerse partners geen enkele rechtvaardiging bestaat de levering van die wapens te vertragen.

Plaatsvervangend defensieminister Hanna Maljar zei op tv dat Oekraïne tot dusver uit het buitenland maar tien procent van het militaire materieel is geleverd dat Oekraïne nodig heeft om zich succesvol te kunnen verdedigen. De Russen beschikken over veel meer manschappen en wapentuig. De Oekraïense artillerie verschiet volgens haar dagelijks 5000 tot 6000 granaten, Rusland ongeveer tien keer zoveel.

"Het maakt niet uit hoezeer Oekraïne zich ook inspant en hoe professioneel ons leger is, zonder hulp van partners is deze oorlog niet te winnen", aldus Maljar. Ze riep de landen die Oekraïne goed gezind zijn op een duidelijk tijdschema op te stellen voor de te leveren steun.

De presidentieel adviseur Michailo Podoljak drong via Twitter aan op snelheid. "'s Morgens croissantjes met raketten, 's nachts sirenes als slaapliedje, steden met een duizendjarige geschiedenis verdwijnen. Dat zal de realiteit zijn als het tempo van wapenleveranties zo blijft".

De NAVO-landen zullen Oekraïne meer zware wapens leveren, zo verklaarden premier Mark Rutte, zijn Deense collega Mette Frederiksen en NAVO-topman Jens Stoltenberg dinsdag in Den Haag. Het aantal zware wapens dat richting Kiev gaat zal worden opgevoerd, zei Stoltenberg. Er werden op de top geen concrete toezeggingen gedaan. In Brussel komen woensdag tientallen landen samen om te praten over militaire hulp aan Oekraïne.