Clicky


NAVO-landen beloven Oekraïne meer zware wapens in Den Haag

NAVO-landen beloven Oekraïne meer zware wapens in Den Haag
14-06-2022 23:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - NAVO-landen zullen meer zware wapens aan Oekraïne gaan leveren. Dat verklaarden premier Mark Rutte, zijn Deense collega Mette Frederiksen en NAVO-topman Jens Stoltenberg in Den Haag.

Het aantal zware wapens dat richting Kiev gaat zal worden opgevoerd, zei Stoltenberg. Er werden op de top geen concrete toezeggingen voor wapenhulp gedaan. In Brussel komen woensdag tientallen landen samen om te praten over militaire hulp aan Oekraïne. De Oekraïense regering zegt meer zware wapens nodig te hebben tegen de Russen.

Rusland moet de oorlog verliezen, zei premier Rutte. En Oekraïne moet toegang tot alle wapens hebben, ook zwarte wapens, voegde hij eraan toe. Nederland heeft onlangs samen met Duitsland twaalf Pantserhouwitsers aan Oekraïne gegeven.

Zweden en Finland

Op het Catshuis kwamen leiders van zeven NAVO-landen bijeen ter voorbereiding van de NAVO-top later deze maand in Madrid. Ze beloofden de NAVO te versterken. De NAVO moet volgens Stoltenberg meer troepen en materieel gevechtsklaar hebben, zeker aan de oostflank van het NAVO-gebied.

Ook verklaarden de leiders nadrukkelijk voorstander te zijn van toetreding van Zweden en Finland. Turkije verzet zich nog tegen het lidmaatschap van beide Noordse landen. Volgens Stoltenberg moeten de zorgen van de regering in Ankara serieus worden genomen. Hij maakte duidelijk dat ook na de top in Madrid verder gekeken zal worden naar de zorgen van de Turken.

Rutte en Frederiksen hadden het initiatief genomen voor de bijeenkomst. Naast de secretaris-generaal van de NAVO waren daarvoor ook president Klaus Johannis van Roemenië en de minister presidenten Alexander De Croo (België), Mateusz Morawiecki (Polen) en Arturs Kariņš (Letland) gekomen. Op het laatste moment was ook nog de Portugese premier António Costa aangeschoven.