Clicky


Controles tegen georganiseerde criminaliteit in de transportsector

Controles tegen georganiseerde criminaliteit in de transportsector
20-06-2022 18:59 | Controles | auteur Redactie | Esther van der Wal

MOERDIJK - De regio Zeeland-West-Brabant is een groot logistiek knooppunt tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, maar heeft ook de nodige eigen logistieke knooppunten zoals de havens van Vlissingen en Moerdijk. Deze worden niet alleen gebruikt voor transport van legale goederen, maar helaas ook voor illegale goederen, zoals drugs en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Om dit tegen te gaan is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

Resultaten van preventie en controle

De TFOC aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Daarbij zette de politie ook afgelopen week opnieuw in op preventie en controle. In Moerdijk, Oosterhout, Terneuzen en Waalwijk werden transportbedrijven bezocht en transportcontroles uitgevoerd. Deze keer voor het eerst ook op het water. In totaal werden 35 containers door de Douane gecontroleerd, 52 bedrijven integraal gecontroleerd en 12 boten bezocht. Ruim 100 voertuigen werden gecontroleerd. Een Jaguar met valse kentekenplaat, 6 lachgascilinders en gevonden namaakkleding werden in beslag genomen.

Douaniers en agenten gingen met tientallen chauffeurs, schippers en ondernemers in gesprek over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. De branche leert signalen van criminaliteit herkennen en hoe deze te melden. Daarnaast werden er 143 personeelsleden van terminals getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en de bijkomende risico’s.

Innovatie

Eind vorig jaar werd de serious game Operatie Zelos gelanceerd. Afgelopen week is de game opnieuw onder de aandacht gebracht. Dit spel speel je door de ogen van een vrachtwagenchauffeur en planner en je krijgt op belangrijke momenten keuzes voorgelegd.

#stronglogistics

Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst,Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging. Deze aanpak wordt in heel Nederland toegepast. In november vorig jaar werd de derde TFOC actieweek in Zeeland West-Brabant gehouden.

In 2020 werd deze aanpak afgetrapt in Zeeland West-Brabant. In april 2021 volgde een tweede actieweek. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.