Clicky


Tweede Kamerlid Van der Plas en boerin Bertie op boerenactiedag in Stroe

Tweede Kamerlid Van der Plas en boerin Bertie op boerenactiedag in Stroe
21-06-2022 10:41 | Binnenland | auteur ANP

STROE - Onder meer Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur, ook voormalig deelnemer van Boer zoekt Vrouw, spreken woensdag op de landelijke actiedag in Stroe. De boeren komen daar bijeen in het buitengebied om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De manifestatie begint woensdag om 12.00 uur op het terrein van een melkveehouder aan de Heetkamperweg. Volgens de initiatiefnemers zouden er 20.000 deelnemers naar de manifestatie komen. De gemeente Barneveld, waar Stroe toe behoort, gaf maandag toestemming voor het protest, met de kanttekening dat de lokale wegen mogelijk niet toegerust zijn op zo'n grote toestroom van mensen.

De organisatie van het boerenprotest heeft de gemeente toegezegd om dinsdag in overleg met de politie verkeersknelpunten die er nog zijn zo mogelijk op te lossen. Boeren die woensdag willen komen is volgens de organisatoren nadrukkelijk gevraagd om er een "vreedzame dag" van te maken met respect voor regels en voorschriften.

Boeren uit heel het land komen naar Stroe, van wie veel met tractoren. Ze verzamelen op diverse plaatsen in het land om vervolgens samen naar de Gelderse Vallei te rijden. Leden van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) laten weten dat ze 's morgens met honderden tractoren willen vertrekken vanuit plaatsen als Schaijk (Noord-Brabant), Bathmen (Overijssel) en Bant (Flevoland). Ook boeren van Schiermonnikoog doen mee aan het protest. Zij hebben hun tractor alvast op het vasteland geparkeerd.

LTO Noord laat weten dat boeren op de Veluwe voor het protest in Stroe bijeenkomen bij de gemeentehuizen in Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Heerder en Epe. In Oldebroek krijgen ze een ontbijt aangeboden door burgemeester Tanja Haseloop. Ook gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van de provincie Gelderland is daarbij. Het provinciebestuur is zeer kritisch over de stikstofplannen die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) onlangs presenteerde. Gelderland vreest "kaalslag in het landelijk gebied" en wil daarom vasthouden aan eigen plannen om de uitstoot omlaag te krijgen.

Het programma met sprekers duurt tot 14.30 uur, laat de organisatie weten. Afsluitend is er een optreden van de band Mooi Wark. Er komen naast Van der Plas nog meer politici spreken, wie precies is nog niet bekendgemaakt.