Clicky


Britse overheid versoepelt regels rond slots op luchthavens

Britse overheid versoepelt regels rond slots op luchthavens
21-06-2022 19:02 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

LONDEN - De Britse overheid gaat de regels rond slots op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk tijdelijk versoepelen zodat luchtvaartmaatschappijen beter hun vluchtschema's in kunnen richten en annuleringen worden voorkomen. Eerder kwam Schiphol ook met een tijdelijke versoepeling van de regels rond start- en landingsrechten om zo de grote drukte tegen te gaan.

Het Britse ministerie van Transport spreekt van een "amnestie" rond slots. Maatschappijen kunnen een slot verliezen als ze er geen gebruik van maken. Die regel wordt nu aangepast zodat ze "verstandige beslissingen" kunnen maken rond hun vluchtschema's, aldus het ministerie.

"Het is cruciaal dat mensen niet met teleurstelling te maken krijgen door lastminuteannuleringen en chaos op luchthavens omdat het systeem niet werkt. Ik zal er alles aan doen om dat tegen te gaan", aldus transportminister Grant Shapps. "Het besluit van vandaag moet maatschappijen helpen zekerheid te bieden aan passagiers en de komende maanden zo soepel mogelijk te laten verlopen."

Net als Schiphol hebben Britse luchthavens zoals bijvoorbeeld Heathrow en Gatwick in Londen te kampen met grote personeelstekorten bij beveiliging en bagageafhandeling. Daardoor zijn lange rijen met wachtende passagiers en enorme hoeveelheden achtergebleven koffers op vliegvelden ontstaan. Om de drukte tegen te gaan worden vluchten op Britse luchthavens geschrapt door maatschappijen.