Clicky


Dodental door aardbeving in Afghanistan stijgt boven de 1000

Dodental door aardbeving in Afghanistan stijgt boven de 1000
22-06-2022 11:50 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KABUL - [update 14:00 uur] Zeker duizend mensen zijn om het leven gekomen door een aardbeving met een kracht van 6.1 in Afghanistan. De beving was in de nacht van dinsdag op woensdag. Het dodental loopt snel op, bij de vorige update sprak de regering nog van 920 mensen die waren omgekomen. Er zijn zeker 1500 gewonden gevallen.

De regering verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen. In de omgeving rond het epicentrum wonen veel mensen in afgelegen bergdorpen. Het is moeilijk om informatie uit dat gebied te krijgen over de schade en het aantal slachtoffers. De regering zet helikopters in om gewonden te redden en medische hulp te bieden.

Volgens Mohammad Nassim Haqqani, het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van de Taliban-regering, vielen de meeste slachtoffers in de oostelijke provincie Paktika. Er zijn ook doden gemeld in de nabijgelegen provincies Nangarhar en Khost. De aardbeving was op ongeveer 44 km van de stad Khost in de gelijknamige provincie. Die ligt bij de Pakistaanse grens. De beving was op een diepte van 51 km, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Foto's op Afghaanse media tonen beelden van ingestorte huizen en doden op de grond, bedekt met dekens.

Een ooggetuige vertelt over de verwoesting die is aangericht. "Overal heerst grote chaos. Ik telde binnen een uur honderd lijken", zegt journalist Rahim Chan Chushal. "De schrik is groot. Ouders kunnen hun kinderen niet vinden en kinderen zijn hun ouders kwijt. Iedereen vraagt ​​zich af wie dood is en wie nog leeft. De huizen zijn gemaakt van leem en daardoor zijn ze allemaal verwoest door de sterke aardbeving."

De Verenigde Naties zeggen dat Afghanistan al een verzoek heeft gedaan voor hulp bij de reddingswerkzaamheden. Verschillende humanitaire teams zouden onderweg zijn. Sinds de machtsovername van de Taliban lijdt Afghanistan onder veel economische sancties, maar humanitaire hulp vanuit onder andere de VN bleef aanwezig.

De leider van de Talibanregering heeft in een statement zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden van de overledenen. Ook de paus heeft laten weten te bidden voor de slachtoffers en hun families.

In Afghanistan komen vaker zware aardbevingen voor, met name in het oostelijke berggebied. Deze aardbeving is in elk geval de dodelijkste sinds 2002, toen zo'n 1100 mensen omkwamen. In 1998 stierven ongeveer 4700 mensen in Afghanistan bij een beving met een kracht van 6.6.

De aardbeving werd volgens het Europese Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC) ook gevoeld door miljoenen inwoners van Pakistan. Uit dat land komen geen berichten over slachtoffers of schade.