Clicky


Luchtruim boven EBI Vught gaat tijdelijk dicht om vluchtrisico

Luchtruim boven EBI Vught gaat tijdelijk dicht om vluchtrisico
28-06-2022 17:47 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft dat besloten op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). De spoedmaatregel gaat vrijdag 1 juli in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het gaat volgens het ministerie niet om een acuut risico. Maar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) houdt rekening met omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen met hulp van buitenaf. Door het verbod kunnen handlangers van criminelen die daar opgesloten zitten, ook geen luchtfoto's meer maken om te kijken hoe de gevangenis in elkaar steekt. Ook wordt het moeilijker om met kleine luchtvaartuigjes bijvoorbeeld wapens, drugs of telefoons de gevangenis binnen te krijgen.

In Vught zitten de zwaarste criminelen, onder wie vermeend bendeleider Ridouan Taghi, tegen wie dinsdag een eis tot levenslang is uitgesproken. Ook andere verdachten van dit netwerk zitten daar vast, maar een woordvoerster van het ministerie wil niet zeggen of het vliegverbod met hun aanwezigheid en de risico's te maken heeft.

De gevangenis nam al eerder maatregelen om ontsnappingen tegen te gaan en de orde in de inrichting te bewaren. Zo is de omgeving van de gevangenis aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is er cameratoezicht en extra bewaking door de politie.

De sluiting van het luchtruim geldt boven de gevangenis en het gebied met een straal van 3700 meter rondom de gevangenis tot een hoogte van ongeveer 450 meter. Het verbod geldt voor alle burgervliegtuigen maar ook voor drones en modelvliegtuigjes. Politievliegtuigen en -helikopters vallen er niet onder, evenmin als helikoptervluchten voor medische spoedeisende hulp.

De maatregel duurt vooralsnog tot 1 januari 2023 en kan zo nodig verlengd worden. Burgemeester van Vught Roderick Jan van de Mortel laat weten dat er alles aan gedaan wordt om de veiligheid te waarborgen. Volgens hem is vanuit de driehoek (OM, politie en gemeente) aangedrongen om het luchtruim te sluiten. "We zijn blij dat minister Harbers positief tot actie is overgegaan."