Clicky


NS presenteert nieuwe ICNG 'de Wesp' in Rotterdam

NS presenteert nieuwe ICNG 'de Wesp' in Rotterdam [+foto]
02-07-2022 11:05 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

ROTTERDAM - Zaterdag heeft de NS op Rotterdam CS de nieuwste trein gepresenteerd aan het publiek. De nieuwste trein, de ICNG (InterCity Nieuwe Generatie) zal later dit jaar in de dienstregeling worden opgenomen en zal ritten op de hogesnelheidslijn gaan rijden.

De ICNG komt als vervanger van de Fyra, de trein die jaren geleden op de hogesnelheidslijn zou moeten gaan rijden en de Beneluxtrein ging vervangen, maar deze V250-treinen van de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda bleken teveel gebreken te hebben en stonden vaak stil, waardoor de aankoop van deze treinstellen teruggedraaid werd.

Later dit jaar moet de eerste trein gaan rijden op het traject Breda - Rotterdam - Schiphol - Amsterdam. Later zullen deze treinen ook op andere trajecten worden ingezet. De planning is dat de ICNG vanaf 2025 ook over de HSL naar België gaat rijden.

Zaterdag kon het publiek op Rotterdam CS de trein bewonderen. Geïnteresseerden die zich tijdig hadden aangemeld konden de trein ook van binnen bekijken.

Alle type treinen van de NS hebben ook een bijnaam. Enkele bekende namen van eerdere treintypen zijn de Blauwe Engel, de Hondekop, de Apekop, de Koploper, en de Buffel. De ICNG heeft als bijnaam "de Wesp" gekregen.