Clicky


41-jarige verdachte bekent moord op Japanse oud-premier

41-jarige verdachte bekent moord op Japanse oud-premier
08-07-2022 16:10 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

NARA - De 41-jarige verdachte die is aangehouden na de moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe heeft schuld bekend en erkend dat Abe het doelwit was, liet de politie van het westelijke district Nara weten op een persconferentie. De werkloze Tetsuya Yamagami schoot met een zelfgemaakt vuurwapen. Onduidelijk is of hij onderdelen op internet heeft besteld.

In zijn huis vond de politie enkele vuurwapens en explosieven. Bewoners van het pand hebben het advies gekregen het gebouw te verlaten. De politie kan nog niet zeggen of het ging om een 3D-geprint wapen. Of ook de kogel handgemaakt was is onduidelijk.

De verdachte had volgens de politie wrok tegen een religieuze organisatie waarvan hij dacht dat Abe eraan verbonden was. Om welke organisatie het gaat kan de politie niet zeggen. Daar wordt onderzoek naar verricht. Onderzocht wordt ook waarom hij Abe als doelwit had gekozen en geen andere vermeende leden van de organisatie, waarvan onduidelijk is of die überhaupt bestaat. Daarnaast kijkt de politie of hij alleen handelde.

De man had volgens lokale media daarvoor al toegegeven dat hij de oud-premier wilde doden, maar niet om politieke redenen. Hij leek volgens de politie tijdens zijn verhoor geen emotie te tonen, maar beantwoordde vragen op een rustige manier. Hij verklaarde dat hij drie jaar lid was geweest van de Japanse marine.

De 67-jarige Abe werd beschoten toen hij namens de Liberaal-Democratische Partij (LDP) kiezers toesprak over de Senaatsverkiezingen van komende zondag. Hij was zoals in het verleden vaker dicht in de buurt van mensen. De politie onderzoekt of de veiligheidsmaatregelen afdoende waren en onderneemt actie als blijkt dat dit niet het geval was.