Clicky


Russen bombarderen geboortestad Zelenski na diens bezoek

Russen bombarderen geboortestad Zelenski na diens bezoek
09-07-2022 17:04 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

KIEV - Russische troepen hebben zaterdagochtend woonwijken beschoten in Krivi Rih, de Oekraïense stad waar Volodimir Zelenski is geboren. De president had er vrijdag een bezoek gebracht, en ging ook langs bij de frontlinie, enkele tientallen kilometers verderop.

Tien raketten met clustermunitie werden afgevuurd op het centraal gelegen industriestadje van hoogstwaarschijnlijk een afstand van meer dan 70 kilometer, zei de lokale legercommandant. Twee mensen kwamen om en drie anderen raakten gewond door granaatscherven.

Oostwaarts in de regio Donetsk werd een Russische poging het gebied rond de Vuhlehirska-energiecentrale te bestormen afgeweerd, liet de generale staf van het Oekraïense leger weten. Russische eenheden zetten hun offensief voort ten westen van Lisitsjansk, de laatste stad in de oostelijke regio Loehansk die Oekraïne een week geleden moest opgeven. Moskou lijkt zijn aanval te concentreren op de steden Sivers, Slovjansk en Kramatorsk in Donetsk.

Het Russische leger claimde in het zuiden van het land een Oekraïense straaljager te hebben neergehaald. Ook zou een Amerikaanse wapenopslagplaats nabij Chasov Yar in Donetsk zijn geraakt.